David Vávra, který stojí mimo jiné i za rekonstrukcí Dobešky, je český architekt, herec a spisovatel. Pochází z Prahy-Braníku, kde vyrůstal a kde dodnes bydlí.

Absolvoval stavební fakultu ČVUT a Akademii výtvarných umění v Praze. S Milanem Šteindlerem spoluzakládal v 70. letech 20. století pražské divadlo Sklep.

Herec a architekt

Herectví se ale věnuje pouze okrajově, hlavní profesí je architekt. Jeho architektonický ateliér stojí za rekonstrukcí divadel Dobeška, Švandova anebo Středočeského divadla Kladno, má na kontě několik rodinných domů a vil, ale také přeměnu bývalé továrny Vertex na knihovnu v Hradci Králové.

Z méně obvyklých realizací připomeňme vyhlídky, věže, lávky, přestavby kostelů, ale i novostavby modliteben a kapliček, stejně jako interiéry restaurací (interiér restaurace Akropolis získal cenu Grand Prix) a v neposlední řadě také návrhy výstavních či muzejních expozic.

Přednášky z architektonických cest

Polohy architekta a herce Vávra dokonale propojil jako nadšený, zasvěcený průvodce cestou za architekturou v seriálu Šumná města. V Divadle Dobeška se pravidelně konají jeho přednášky o architektuře v různých zemích, které procestoval. Ta lednová se zaměří na stavby v Austrálii, na Novém Zélandu a v Tasmánii, jakožto i na krajinu těchto zemí.

Kulturní dění na Dobešce je podpořeno grantem hl. m. Prahy a městské části Praha 4.