Soubor Geisslers Hofcomoedianten se na české divadelní scéně pohybuje už patnáct let, poslední roky jako profesionální divadlo. Od začátku se dramaturgie souboru orientuje na barokní díla, která ale vždy upravuje a interpretuje ve svém vlastním, moderním pojetí.

LoutnaCZ

Velmi osobitě se tvůrčí tým popasoval také s Loutnou českou Adama Michny z Otradovic. V podání Geisslerů jde o inscenovaný koncert, v němž se spojují dvě linky. Jak hlásá podtitul: především je zde zobrazen nelichotivý příběh zákulisí kapely The Geisslers a druhou linkou je kritika Čechů a české politiky.

Politická satira na barokní způsob

„LoutnaCZ je pokus skloubit politickou satiru s hravostí tradiční geissleří poetiky. Je až s podivem, jakou paralelu za tímto účelem Michnova Loutna česká nabídla,“ říká dramaturgyně Helena Kebrtová s tím, že soubor si z Michnova díla vzal námět a v podstatě osnovu (svatbu duše a jednotlivé fáze svatby).

„Písně se jmenují stejně jako ty Michnovy a občas se v nich objevují i hudební a textové fragmenty původního díla. Ale vše je zasazeno do aktuálního společenského kontextu. LoutnaCZ je také splněný sen našeho spolku o založení kapely. Skupina The Geisslers vznikla pod vedením Davida Hlaváče skoro jako kouzlem a z baroka se transformovala do baROCKU...“ dodává dramaturgyně.

Nehrajeme agitku, vysvětluje režisér

Režisér Petr Hašek se vyjadřuje k zdánlivé kontroverznosti hry: „V původním Michnově souboru písní se zpívá o duši, která se snoubí s Kristem, v geisslerovské velmi současné interpretaci Loutny české (adaptace textů: Helena Kebrtová, hudební adaptace: David Hlaváč - pozn. red.) probíhají však zásnuby české duše se zcela jinou ideologií.

Cílem prý nebylo vytvořit politickou agitku a proklamovat tak osobní politické názory, ale hrát a zpívat o současném stavu české duše.

 

Podívejte se na webové stránky: www.geisslers.cz