V programu této přehlídky, která se už šest let koná dvakrát do roka, najdete divácky oblíbené zahraniční i domácí tituly, ale také festivalové hity, dokumenty, nechybí ani snímky animované. Dramaturgy festivalu jsou sami diváci.

Snímky z festivalů

I tentokrát je program festivalu žánrově pestrý. Vidět můžete například vítězný snímek z letošního Berlinale – intimní drama O těle a duši. Film maďarské režisérky Ildikó Enyedi pojednává o dvou odlišně zmrzačených lidech – muži a ženě, kteří zjišťují, že mají úplně stejné sny.

Chybět nebude ani aktuální vítěz z Cannes – tragikomedie Čtverec švédského režiséra Rubena Östlunda, či misteriózní drama nazvané Zabití posvátného jelena. Tento snímek řeckého režiséra Yorgose Lanthimose, v němž hlavní role manželů – lákařů - ztvárnili Colin Farrell a Nicole Kidman, získal na letošním festivalu v Canes cenu za scénář.

České filmy

Z českých filmů se bude na přehlídce promítat například Hřebejkova trilogie Zahradnictví. Tři samostatné filmy této ságy, které vznikly podle scénáře Petra Jarchovského, se odehrávají na pozadí nejdramatičtějších období minulého století. A vypráví příběh tří českých rodin - leteckého radiotelegrafisty, majitele kadeřnického salonu a majitele zahradnictví.

Česká tvorba je na festivalu zastoupena i životopisným dramatem Milada, které režisér, scenárista a producent David Mrnka chystal dlouhých devět let. Představuje Miladu Horákovou, která byla v roce 1950 po vykonstruovaném procesu popravena, nejen jako političku, ale i jako milující manželku a matku s problematickým vztahem k dceři Janě. Do titulní role Mrnka obsadil izraelsko-americkou herečku Ayelet Zurerovou.

Animovaná tvorba

Na přehlídce nechybí ani animovaná tvorba, diváci si do této sekce vybrali například rodinný film Příšerákovi o ne zrovna šťastné rodince Wishbonových. Zařazen je i český loutkový snímek Aurela Klimta Lajka o nelehkém životě jedné fenky na periférii ruského velkoměsta, či komedie Hurvínek a kouzelné muzeum, v němž diváci uvidí Hurvínkovo největší dobrodružství v životě. Hrdina totiž musí prokázat chytrost, šikovnost, odvahu a smysl pro přátelství, aby zachránil nejen taťuldu, ale i kouzelné muzeum a celé město z nadvlády zločinného Pána loutek.

 

Kompletní program přehlídky najdete na www.bestfilmfest.cz