Skandinávský dům, z.s., je českou neziskovou organizací, která plní roli institutu zaměřeného na prezentaci kultury zemí evropského severu. Za tímto účelem pořádá literární akce (křty novinek, setkání se spisovateli, besedy s odborníky), filmová promítání, odborné a populární přednášky, výstavy výtvarného umění, koncerty a další tematicky zaměřené aktivity.

Nezahálí ani v létě, kdy připravuje krom jiného promítání severských filmů v rámci Severských filmových čtvrtků. Příští čtvrtek Skandinávský dům uvede film Královská cesta.

Návrat na Island

V úvodu druhého celovečerního snímku režisérky Valdís Óskarsdóttirové se třicátník Junior vrací po letech strávených v cizině zpátky na Island v doprovodu svého záhadného přítele z Německa. Domů přijíždí v naději, že se od otce Seniora dočká finanční podpory.

Brzy se ovšem ukáže, že jeho otec - bývalý multimilionář a chronický defraudant - místo údajné luxusní vily obývá přívěs zaparkovaný v karavanovém městečku na samém konci cesty, jejíž jméno nese i samotný film.

Svérázní obyvatelé a vycpaní tuleni

Obrázek poněkud podivínské rodinky dále doplňují Seniorova nová manželka. Tahle Juniorova babička, bývalá královna krásy, doma chová vskutku nenáročného mazlíčka – vycpaného tuleně.

I tak se Juniorovo příbuzenstvo zdaleka nedá označovat za nejbizarnější obyvatele tohoto totálního zapadákova, spravovaného nerudným zuřivcem zvaným BB ...

Hraje také německá hvězda

Valdís Óskarsdóttirová, mimo jiné též vynikající střihačka podepsaná například pod filmem Věčný svit neposkvrněné mysli, tímto sympaticky výstředním snímkem opět potvrzuje pověst mimořádně pozoruhodné autorky.

Kromě islandských herců se ve filmu objeví Němec Daniel Brühl, kterého proslavil film Good Bye, Lenin!

 

Podívejte se na webové stránky: http://www.skandinavskydum.cz/