Všechny chystané tituly jsou výsledkem určitého znepokojení. Právě to je jednotící linie všech kusů, které se budou nově v divadlech uvádět. O jakém znepokojení je řeč? To vysvětluje umělecký šéf Městských divadel pražských, režisér Petr Svojtka.

„Jsme znepokojeni tím, co se v České republice v posledních měsících děje. Jsme znepokojeni enormní polarizací společnosti, jsme znepokojeni strachem, který se mnoha lidí zmocňuje a který mnozí jiní úspěšně proměňují v politický kapitál. Jsme znepokojeni vzedmutím populismu. Jsme znepokojeni opojením mocí,“ zamýšlí se Petr Svojtka s tím, že právě z těchto úvah vycházely úvahy o dramaturgickém plánu na novou sezonu.

„Jednotlivé tituly buď uvedené fenomény tematizují, rozehrávají je do jakýchsi mement, anebo se naopak snaží poukázat na idyličtější situace či historická období, kdy tyto fenomény byly jaksi v pozadí a nebyly tak určující pro stav společnosti,“ doplňuje Svojtka.

Klaun, skotská hra a zlaté šedesátky

A jaké tituly to tedy budou? V obou divadlech se během příští divadelní sezony odehraje hned 7 premiér. Ve větším z obou scén Městských divadel pražských, divadle ABC, chystá režisér Ondřej Zajíc na listopad hru Pavla Kohouta August August, august o zápasu krásného snu s neúprosnou realitou. V inscenaci této hry kdysi v Divadle na Vinohradech zářil Vlastimil Brodský. V ABC se v roli cirkusového klauna představí talentovaný mladý herec Zbigniew Kalina, který do Prahy přišel z Ostravy.

V březnu pak režisér Pavel Khek nastuduje jednu z nejslavnějších tragédií Williama Shakespeara Macbeth - příběh skotského šlechtice, který na popud své ambiciózní ženy zavraždí krále a nastoupí na jeho místo – trůn mu však štěstí nepřinese. O této inscenaci se mezi divadelníky traduje, že vyslovit její název přináší smůlu. Proto o ní herci a režiséři zásadně mluví pouze jako o skotské hře. William Shakespeare prý totiž při jejím psaní koketoval s černou magií, a tak je dílo údajně prokleté. Divákům ovšem smůlu rozhodně nenosí a mají se na co těšit.

A na závěr sezony, v červnu 2017, režisér Petr Svojtka a dramaturg Jiří Janků uvedou českou premiéru autorského projektu 60´s aneb Šedesátky, hudební komedii o časech, kdy slova jako pravda, láska, svoboda a mír nebyla vnímána jako vulgární výrazy. V inscenaci zazní dobové šlágry v podání živé herecké kapely, což je tradice, která v posledních letech v inscenacích divadla velmi dobře funguje.

Experimenty v Rokoku pobaví

Druhá divadelní scéna, výrazně komornější divadlo Rokoko, dovoluje tvůrcům mnohem větší experimenty. V listopadu tu šéf Petr Svojtka nazkouší moderní grotesku Urse Widmera Top Dogs, která se zabývá velmi aktuálním tématem - rekvalifikací manažerů propuštěných z vysokých funkcí. Hru inscenátoři upravili na české poměry a tak se můžeme těšit na různé aktuální narážky a opravdu trefnou satiru. V hlavních rolích se objeví Henrieta Hornáčková, Dana Batulková a Jiří Hána.

V lednu pak divadlo uvede skutečnou lahůdku, bláznivou komedii Premiéra mládí Christiana Giudicelliho. Tu připravuje mladá režisérka Jana Ryšánek-Schmiedtová, která do hlavních rolí obsadila dvě skvělé herečky - Jitku Smutnou a Danu Syslovou. Tato hra patří do odlehčenější části chystaného repertoáru a potěší zvláště dámy.

I Rokoko chystá autorský projekt

Březnovou premiérou pak divadlo zasáhne vlastní řady – půjde o hru Konkurz Formanova dvorního scénáristy Jeana-Clauda Carrièra, kterou zrežíruje Ondřej Zajíc. Hra slavného Francouze je totiž o hercích a herectví, a tak se jistě dočkáme povedené satiry.

Nabitou sezonu v divadle Rokoko uzavře, podobně jako v divadle ABC, autorský projekt. Půjde o hru Čapek, vyprávějící o posledních měsících spisovatelova života. Text společně připraví režisér Pavel Khek a dramaturgyně Věra Mašková.

 

Podívejte se na webové stránky: www.MestskaDivadlaPrazska.cz