Švandovo divadlo přichystalo na konec sezóny novou hru Natálie Kocábové - razantní komedii „možná i o vaší rodině“. Pod názvem Pohřeb až zítra a v režii Daniela Hrbka ji smíchovská scéna uvedla 27. května.

Hra Pohřeb až zítra vypráví o jedné rodinné večeři, která se promění v divoký rej názorů, charakterů a životních karambolů. Vše začíná tím, že v předvečer babiččina pohřbu pozve Matka (Bohdana Pavlíková) do rodinné vily nejbližší členy svojí původní domácnosti, aby spolu v míru a shodě povečeřeli. U stolu tak zasedne její bývalý manžel (Robert Jašków), dostaví se i obě dospělé dcery Andy (Natálie Řehořová) a Tess (Beáta Kaňoková). A nechybí ani nejmladší dítě, teenager Miki (Cyril Dobrý nebo Adam Ernest), který ve vile stále bydlí. A do toho chce Matka rodině představit svého nového partnera…

Švandovo divadlo a čeští autoři

Švandovo divadlo se pod uměleckým vedením Doda Gombára systematicky věnuje inscenacím českých autorů, jejich původním textům, hrám či adaptacím a dramatizacím. V průběhu sedmi sezón v této dramaturgické linii uvedlo 29 inscenací.

Z těch nejzajímavějších stojí za připomenutí třeba Pankrác ´45 autorky a režisérky Martiny Kinské, hra Šaman podle Egona Bondyho, adaptace próz Jana Balabána Možná, že odcházíme, Gombárovy Peníze či Slušný člověk podle Karla Čapka v režii Martiny Krátké.

Pohádky a noční můry Divadla na Zábradlí

Dalším novým představením je inscenace Divadla na Zábradlí s názvem AnderSen. Premiéru měla 2. června. Jde o fantazii  na motivy Andersenových pohádek a dětských nočních můr, která pracuje s řadou textových zdrojů - těmi hlavními je svět pohádek H. Ch. Andersena, ale také jeho deníky, do nichž si více než půl století téměř denně zaznamenával své zážitky, touhy a sny.

Andersenovy jímavé příběhy se smutnými konci se v inscenaci proplétají s autentickými vzpomínkami účinkujících herců, kterými jsou Dita Kaplanová, Anežka Kubátová, Jana Plodková, Magdaléna Sidonová, Jiří Černý, Miloslav König, Ivan Lupták a Petr Čtvrtníček.

Premiéra i v Městských divadlech

Také na prknech Městských divadel pražských – v Divadle Rokoko - v sobotu 3. června poprvé diváci shlédli inscenaci Čapek režiséra Pavla Kheka a dramaturgyně Věry Maškové.
Hra sleduje poslední etapu života českého spisovatele a novináře Karla Čapka a důležité období našich dějin, končící okupací Československa. „Překvapily nás i další postavy, které jsme společně s Čapkem objevili. Ať už je to Olga Scheinpflugová, díky které Čapkův odkaz přežil nejrůznější doby, nebo jeho pátečníci, spolek, který se bezpochyby nebral tak vážně, jak jej dneska berou literární vědci,“ říká o inscenaci režisér a spoluautor Pavel Khek.

Karla Čapka ztvárnil Jiří Hána, jeho bratra Josefa pak Milan Kačmarčík. V inscenaci dále účinkují Máša Málková, Stanislava Jachnická, Viktor Dvořák, Jitka Smutná, Hana Doulová, Jan Vlasák, Petra Tenorová a další.

 

Podívejte se na webové stránky: