Divadlo, jehož partnerem je hlavní město Praha, připravilo na srpen několik titulů ze svého pestrého repertoáru. Vesměs jde o komedie, od současných autorů po klasiku. Z programu vybíráme jeden titul, který rozhodně stojí za to vidět. Je jím velmi zajímavě pojaté zpracování Shakespearovy komedie Mnoho povyku pro nic

Mnoho povyku pro nic se zahraničním režisérem

„Nazkoušením hry Mnoho povyku pro nic se tak připojujeme ke stovkám divadel po celém světě, které letos vzdávají hold Williamu Shakespearovi. Tento rok totiž uběhlo čtyři sta let od jeho smrti,“ říká ředitelka divadla Hana Heřmánková.

„Jsme nadšeni, že jsme pro režii tohoto představení získali amerického režiséra Guye Robertse z Prague Shakespeare Company, který se souborným shakespearovským dílem zaobírá už mnoho let. Za svou práci byl dokonce několikrát mezinárodně oceněn,“ pokračuje Heřmánková.

Živé rozhlasové vysílání z druhé světové války

„Hra je pojatá jako živé rozhlasové vysílání z roku 1942. Všechna představení jsou vysílána živě přes internet, stejně jako se vysílaly staré rozhlasové hry. Piloti a ženy Spojenecké armády (kde společně s Brity bojovali Australané, Američané i Čechoslováci) se sejdou, aby připravili rozhlasovou verzi Mnoho povyku pro nic a podpořili tak morálku vojáků na frontě,“ říká mluvčí divadla Bez zábradlí Zlata Jílková.

Vše je zasazeno do období československé exilové vlády v Londýně, která bránila svobodné a demokratické Československo.

Válečný Londýn jako inspiraci oceňuje i překladatel Hilský

Původní texty přeložil skvělý profesor Martin Hilský, který právě tuto inscenaci vysoce oceňuje. „Její netradiční pojetí se mi líbí už proto, že zapadá do širších shakespearovských kontextů a připomíná, že Shakespearovo jméno není spjato jen s anglickým a světovým divadlem, ale také s osudovými momenty anglických a světových dějin,“ uvádí Martin Hilský.

Podle překladatele měl režisér Guy Roberts šťastnou ruku, když svou adaptaci Shakespearovy hry pojal jako pokus válečného vysílání BBC inscenovat Mnoho povyku pro nic ve válečném Londýně, v době, kdy Anglie procházela osudovou zkouškou ohněm a obstála v ní.

Jako speciální bonus jsou všechna představení vysílána živě přes internet. Stejně jako kdysi bývaly vysílány rozhlasové hry.

 

Podívejte se na webové stránky: www.bezzabradli.cz.