Divadelní ochotníci se v Čechách a na Moravě významně podíleli na formování občanské společnosti. Ať už to byli čeští loutkáři, kteří jako první hráli česky, nebo divadelníci. Bez nich by byl průběh národního obrození mnohem pomalejší.

Důležitou roli pro fungování komunit v malých městech a na vesnicích mají ochotníci dodnes – na jejich představeních se schází místní a sami se aktivně zapojují do života své obce. Ochotníci jsou dnes kromě dobrovolných hasičů často jedinými aktéry místního kulturního dění. Proto je dobré Praze připomenout, že ochotníci tu stále jsou a hrají divadlo.

Co bude na programu?

Amatérskou přehlídku odstartuje v sobotu 21. července Divadelní spolek Vojan z Libice nad Cidlinou se svou autorskou komedií Nevěsta k pohledání, kterou napsal i režíroval Jaroslav Vondruška. Tento soubor se  stal držitelem prestižní Ceny Pavla Dostála za přínos českému amatérskému divadlu, určitě tedy bude stát za to.

Přijede i Divadelní spolek Vrchlický z Jaroměře se svojí novinkou Lakomec a další světci. Moliéra pro ochotníky upravil profesionál – herec Klicperova divadla z Hradce Králové Jan Sklenář, který se jaroměřským ochotníkům věnuje.

Komedie i muzikál

Většinu produkce ochotnických souborů tvoří komedie, nejinak tomu bude i na pražské přehlídce. Představí se komedie Ať žijou Hoštice souboru z Volyně, či adaptace populárního seriálu Taková normální rodinka. A navíc také jeden muzikál, z filmu známá Šakalí léta. Muzikál pro divadlo upravil herec pražského Divadla v Dlouhé Miroslav Hanuš a zahrají ho ochotníci z Rakovníka.