Festival La Película, který má podporu hlavního města Prahy, přináší ucelený pohled na španělskou a španělsky mluvenou kinematografii od divácky úspěšných velkofilmů, přes odbornou kritikou oceňované snímky, až po dokumenty o současných tématech. Vedle filmových novinek ze Španělska nebudou chybět ani aktuální snímky ze zemí Latinské Ameriky.

V centru pozornosti bude Valencie

Jedna z letošních programových linií bude tentokrát věnována Valencii. Těšit se můžete na napínavý scifi thriller o konci světa Konec, satirickou Noemovu archu, nebo drama Matka, které bylo s úspěchem uvedeno mimo jiné na festivalu v Cannes.

Chybět nebudou ani dokumenty. Za pozornost stojí například snímek Orson West o méně známém projektu slavného Orsona Wellese.

Hitem je film Matka

Jedním z výrazných úspěchů španělské kinematografie posledních let zaznamenal již zmíněné drama Matka. Film byl mimo jiné podpořen stipendiem Nadace Festivalu v Cannes. Už v zárodku šlo o téma, které zaujalo na mezinárodní úrovni.

Příběh se tematicky nijak výrazně nevymyká jiným sociálním dramatům: Miguelovi je 14 let a je pod dohledem sociální správy. Jeho matka nemá práci, potácí se v jakémsi deliriu a není schopna se o něj postarat. Chlapec se snaží její nemohoucnost před okolím skrývat, aby nebyl umístěn do výchovného zařízení. Načas se uchýlí k matčině bývalému partnerovi a život se mu začne neúnosně komplikovat. Matku uvidíte v kině Světozor 16. února od 20:30 hodin.

Bankovní loupež jako obraz politické korupce

O den později ve stejný čas bude k vidění další film z Valencie, nazvaný Sto let odpuštění. Vypráví o zdánlivě primitivní bankovní loupeži, ze které se ale vyklube napínavý příběh, do něhož jsou zapleteny i nejvyšší politické kruhy. Co se zpočátku jeví jako banální, záhy nabývá jiného významu, takže si postupně nejsme jisti ani tím, kdo koho chce vlastně okrást.

Film je vystavěn jako psychologické drama i jako fiktivní odraz politické korupce ve Španělsku. Jeho inspirace skutečnými událostmi je ale pouze tematická.

Režisér snímku Daniel Calparsoro se zaměřuje na žánrové filmy – horory, válečné a kriminální filmy nebo thrillery. Řada z nich byla uvedena také v české distribuci. Jeho tvorba je ukázkou převažující španělské produkce několika posledních let.

 

Podívejte se na webové stránky: www.lapelicula.cz