V Indii jsou filmy, označované jako Bollywood, masově oblíbené pro své romantické ladění a hudební scény. Ale také díky sociálnímu podtextu a svému morálnímu poselství, které se týká například odbourávání předsudků souvisejících s kastovním systémem.

Mezinárodní ohlas

Bollywoodské filmy jsou známé extravagantními akčními scénami, písňovými a tanečními čísly i výraznými kostýmy. Regionální kinematografie jsou populárním sdělovacím prostředkem a oblíbenou formou zábavy pro nejširší veřejnost.

Poslední dobou se indická kinematografie setkává i s mezinárodním ohlasem. Pražský festival podle organizátorů každoročně navštíví tři až čtyři tisíce diváků a zájem se zvyšuje.

Mužská hvězda Bollywoodu

Největším hitem letošního 14. ročníku bude thriller s komediálními prvky Fan v hlavní roli se současnou největší mužskou hvězdou Bollywoodu Šáhem Rukhem Khánem. Jeho filmy navštěvuje v indických kinech průměrně 20 milionů a v zámoří 7,5 milionu diváků.

Nedělní překvapení

Program také nabídne nejvýdělečnější indický film letošního roku Sultan nebo výpravné historické drama Bajirao Mastani.

„Nálepku nejakčnější film má tento rok nedělní speciální programové překvapení. V hlavních rolích se představí hvězdy, které naleznete v jiných filmech letošního ročníku. Koncept s překvapením se již v minulosti osvědčil," prozradil Radim Špaček, umělecký ředitel festivalu.

Lokální kinematografie i dokumenty

Vedle hraných velkofilmů se na festivalu představí také méně komerční indická filmová tvorba. Zástupcem tamilské produkce bude akční gangsterka Kabali, svůj snímek Suntali nabídne také nepálský režisér Bhaskar Dhungan, který studoval na pražské FAMU.

A jako tradičně se diváci dočkají i dokumentárních filmů. Tentokrát v rámci podsekce The Best of Kashish, což je výběr toho nejlepšího z bombajského queer festivalu Kashish. Zde uvedené snímky představí těžký život gayů, lesbiček a transsexuálů v tradiční indické společnosti.

Bohatý doprovodný program

Kromě filmů se mohou návštěvníci těšit na bohatý doprovodný program, jako je třeba tradiční bollywoodská party anebo Bollywood Mela, tedy pouť, která se bude konat každý den festivalu ve foyer kina Světozor.

Nejen filmoví diváci zde budou moci také ochutnat indickou kuchyni, nechat se pomalovat hennou anebo si zakoupit indické šperky.

Festival bollywoodských filmů podpořilo hlavní město Praha.

 

Podívejte se na webové stránky: www.bollywood.cz