Letošní přehlídka bulharské kinematografie bude ve znamení filmů ověnčených cenami. Ve čtvrtek 15. března ji v kině Lucerna zahájí mrazivý thriller o hranicích soukromí Všemocný, který na loňském ročníku festivalu Golden Rose získal cen hned několik: Cenu publika, Nejlepší film, Nejlepší herec, Nejlepší herečka, Cena spolku kritiků.

Všemocný vypráví příběh šéfa reklamní agentury, který propadne kouzlu malých špionážních kamer. Stane se posedlým špehováním nejen své rodiny a blízkých, ale i zaměstnanců v práci. A narazí na nejedno nebezpečné tajemství…

Komedie i pohádka

V Lucerně diváci uvidí například i černou komedii Sběratel mrtvol, která je charakterním portrétem muže bojujícího s bezprávím. Hlavní hrdina má totiž před sebou sestup do temnoty vlastní duše i podivné podoby lásky.

Na své si přijdou i milovníci pohádkových příběhů – film Rybka Lily je totiž zavede do světa neobyčejného dítěte a jeho úplně obyčejných rodičů...

A co promítne kino Pilotů?

Například komedii Živé legendy, která vypráví příběh mladého úspěšného bankéře, jenž kvůli úrazu částečně ztratí paměť. Z minulosti si vybavuje jen to, co se stalo do jeho maturitního večírku. Víc nic. Proto se svým někdejším spolužákem odjíždí do rodného města, kde potkává jak své ostatní kamarády, tak i svou dávnou lásku.

Festival bulharských filmů uzavře temné drama o korupci nazvané Glory. V něm zaměstnanec dráhy – dobrák od kosti Canko Petrov – jednou v kolejišti najde pohozenou tašku plnou peněz. Nález odevzdá a má být za něj po zásluze odměněn. Od úředníků z ministerstva se však dočká pouze nefunkčních hodinek. Navíc mu ty jeho vlastní, památeční, ztratí. A tak začíná jeho zoufalá snaha je získat zpět.