Nenechte si ujít příležitost připomenout si na velkém plátně svérázný styl kultovního filmaře, pověstného výrazným smyslem pro humor, lakonickými dialogy a osamělými hrdiny zahalenými do oblaků cigaretového dýmu.

V rámci přehlídky bude uvedena Kaurismäkiho režijní prvotina Zločin a trest z roku 1983, volně vycházející z Dostojevského stejnojmenné předlohy, přičemž děj filmu je přenesen do současných Helsinek. Řezník Antti Rahikainen spáchá na první pohled nepochopitelnou vraždu, avšak záhy se ukáže, že ke svému činu měl jistý důvod. Přesto ho začnou trápit výčitky svědomí, které postupně překračují únosnou mez.

Milostný příběh i crazy komedie

Klasikou se stal i film Stíny v ráji (1986), milostný příběh popeláře Nikandera a pokladní Ilony, ve kterém se poprvé objevuje Kaurismäkiho dvorní herečka Kati Outinen.

V programu nechybí ani nejodlehčenější Kaurismäkiho film Leningradští kovbojové dobývají Ameriku nebo Smlouva s vrahem o pracovníkovi vodáren a neúspěšném sebevrahovi, který si sám na sebe najme vraha, ale jeho fatální plány mu nečekaně zkříží láska.

Variace na Pucciniho

Minipřehlídku uzavírá drama téměř antických rozměrů Děvče ze sirkárny a Kaurismäkiho vrcholný film Bohémský život z roku 1992, jenž nás zavádí do novodobé Paříže, do společnosti tří umělců, kteří se i přes své nejisté a nestálé příjmy snaží vést důstojný život.

Spisovatele Marcela, albánského malíře Rodolfa a hudebního skladatele Schaunarda spojuje pouto přátelství a věrnost múzám. Potloukají se po levných pařížských bytech, občas mají nouzi, někdy blahobyt, jindy se těší přízni hezkých dívek. Chvíle bezstarostnosti končí, když Rodolfa spoutá láska k hezké Mimi… Film nezapře inspiraci slavnou Pucciniho operou.

 

Podívejte se na webové stránky: www.evald.cz