Scénická povídka přivádí na scénu muže z ulice, který zdánlivě nemá co ztratit. A bezdomovec začne vyprávět své příběhy na hraně snu, noční můry a reality. Jaký je současný svět pohledem zespodu?

Vynikající herecká příležitost

Tu noc těsně před lesy je krátká hra, která působí jako prvotní studie ke Koltèsově slavné hře V samotě bavlníkových polí. Neznámý muž běží nocí a deštěm. Potká mladíka na skútru. Muž hledá ubytování, pokoj na tuto noc. Snaží se vyvolat v mladíkovi důvěru, hledá přátelství, vychloubá se vymyšlenými příběhy.

Hra je vynikající hereckou etudou pro jejího protagonistu, v tomto případě pro Michala Balcara.

Francouzský autor her o vztazích a samotě

Autorem díla, které se českému publiku představí v podání Divadla X10, jež podporuje hlavní město Praha, poprvé, je francouzský dramatik Bernard-Marie Koltès. Svou divadelní pouť začal jako student režie Divadelní školy ve Strassburgu. Po dvouletém studiu asistoval při uvedení své první hry L´Héritage (1972) ve štrasburském Theatre National. Mezinárodní úspěch mu přinesla hra Boj černocha se psy (1983), kterou ve světové premiéře uvedl režisér Patrice Chéreau v Theatre des Amandiers v Naterre.

Koltès prožil nějakou dobu v Africe a Latinské Americe, což ovlivnilo tematiku jeho her i jeho uvažování. Ve svých inscenacích ukazuje narušené vztahy, chlad, samotu, brutalitu mezi lidmi, touhu po blízkosti a zároveň panickou hrůzu z něhy. Koltès zemřel v pouhých 41 letech na AIDS.

 

Podívejte se na webové stránky: www.divadlox10.cz