Příběh Hedy Gablerové je mrazivě skandinávsky jednoduchý. Dcera vysoce postaveného generála Gablera se po jeho smrti, spíše z rozmaru než ze skutečné lásky, provdá za mladého nadějného historika Jörgena Tesmana. Po návratu ze svatební cesty se nastěhuje do nového domu, který se pro ni však stává víc klecí než domovem. Navíc čeká s Jörgenem Tesmanem dítě, což Heda považuje za spoutání, které je neslučitelné se způsobem života, na jaký byla zvyklá ještě za života svého otce. Do města se vrací i bývalý Hedin milenec Lovborg. Heda tak uvízne v dramatickém trojúhelníku, který nemůže dopadnout dobře pro nikoho ze zúčastněných.

Třetí Ibsen Jana Nebeského

„Heda Gablerová" je třetí drama Henrika Ibsena, které v Divadle v Dlouhé nastudoval režisér Jan Nebeský. Stejně jako v předcházející „Divoké kachně" (2005) a „Eyolfkovi" (2013) vychází z překladu Františka Fröhlicha a na inscenaci spolupracuje se scénografkou Janou Prekovou, která navrhla kostýmy a společně s režisérem také scénu.

Potřetí si zahrají manžele

Titulní roli hraje Lucie Trmíková a jejího manžela Jan Vondráček, kteří tak potřetí vytvoří ústřední manželský pár. I další herci už s Janem Nebeským pracovali - Jaroslava Pokorná, která v Hedě hraje Julianu Tesmanovou, byla v „Divoké kachně" netradiční Hedvikou a za tuto postavu čtrnáctileté dívky dostala Cenu Alfréda Radoka. V „Divoké kachně" hrál i Miroslav Hanuš, který v Hedě ztvární doktora Bracka. Poprvé s Janem Nebeským spolupracuje Robert Mikluš (Eilert Løvborg), kterého znáte z inscenace „Viktor aneb Dítka u moci".