Když se řekne divadlo pod širým nebem, zřejmě si každý jako první vybaví Letní shakespearovské slavnosti, které jsou poctou jednomu z největších dramatiků všech dob. Letos slavnosti mění scénu, poprvé se hraje v Královských zahradách, tradiční Nejvyšší purkrabství totiž prochází rekonstrukcí.

Přehlídka začíná už 27. června a krom osvědčených titulů z minulých sezón, jako jsou Veselé paničky windsorské anebo Večer tříkrálový, se letos poprvé představí snad nejslavnější Shakespearova hra - Hamlet. V hlavní roli dánského prince, který mstí smrt svého otce, uvidíte Jaromíra Plesla. Letní shakesparovské slavnosti mají podporu hlavního města Prahy.

Hraje se také na Vyšehradě

Další tradicí je Metropolitní léto hereckých osobností, které pořádá Studio DVA na pražském Vyšehradě. Letošní 14. ročník, který startuje právě dnes, nabídne několik hitů z repertoáru Studia DVA a koncerty pod širým nebem.

Hrát se bude do 31. srpna i na kamenné scéně na Václavském náměstí, kde uvidíte i Léto slovenských hvězd, minifestival toho nejlepšího z divadla našich sousedů. Poprvé přivítá Letní scéna i hosty z brněnského Divadla Bolka Polívky s představením Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho v hlavní roli s Bolkem Polívkou.

Sedmým rokem v rámci tzv. off programu nabízí Letní scéna také koncerty vybraných interpretů. Letos zde například slovenská šansoniérka Szidi Tobias pokřtí své nové CD Sedmolásky. Chybět nebude ani Dan Bárta za doprovodu Robert Balzar Tria či Petra Janů s kapelou Amsterdam. Hvězdnou sestavu pak doplní dvěma koncerty Aneta Langerová a letos poprvé zde vystoupí Václav Neckář se skupinou Bacily.

Na Novém Světě hraje Divadlo Ungelt

Oblíbená je také Letní scéna Divadla Ungelt, která se nachází ve starobylé malebné části Hradčan pod Loretou na Novém Světě. Ve srovnání s ostatními divadelními událostmi letní Prahy si hlediště se svou kapacitou 227 míst zachovává komorní atmosféru typickou pro Divadlo Ungelt.

Smyslem Letní scény je nabídnout svým divákům výjimečná divadelní představení a nezapomenutelné hudební zážitky přímo pod širým nebem. Letos dramaturgie vsadila na oblíbené komedie se Simonou Stašovou jako jsou Drobečky z perníku, Filumena Marturano anebo Poslední ze žhavých milenců.

V plánu je ale také koncert Marty Kubišové anebo skvělá inscenace Skořápka v hlavní roli s Alenou Mihulovou. Divadlo Ungelt má podporu hlavního města Prahy.

Divadlo také na Praze 9

Už šestým rokem v létě hraje také Letní scéna Harfa a to v termínu od 10. července do 3. září. Hraje se pod záštitou Městské části Praha 9.

Diváci se mohou těšit na premiéru známé komedie Natěrač s Leošem Nohou, Barborou Mottlovou a Evou Decastelo. Letos poprvé se představí Josef Dvořák v komediích S Pydlou v zádech a Čochtan vypravuje. V případě nepříznivého počasí se představení přesouvají do nedalekého divadla Gong.