Letní shakespearovské slavnosti, které letos připomínají velké Shakespearovo výročí - 400 let od smrti nejslavnějšího dramatika, jsou nejstarší a největší divadelní přehlídkou pod širým nebem v Evropě zaměřenou na uvádění jeho děl. Kromě premiéry nabídnou obě pražské scény dohromady ještě šest her a tři večery věnované památce Williama Shakespeara.

„Moře, hudba, láska - tři slova, která u Shakespeara zazní hned v prvním monologu komedie, se stala východiskem pro celou naši inscenaci. Z blízkosti moře vychází elegantní scénografické řešení Martina Chocholouška i podoba celé řady půvabných kostýmů Sylvy Hanákové. V představení uslyšíme živou kapelu, šašek své písničky doprovází hrou na ukulele i flétničku, Olivie má k dispozici zvláštní ‚vodní' klavír. A láska a její až nejbláznivější podoby jsou pochopitelně hlavním tématem nádherné komedie, která podivuhodně spojuje bujarou a nespoutanou radost ze života s jemnějšími tóny melancholie, poezie a snad i trochou smutku nad plynutím času a života," říká o inscenaci Večera tříkrálového její režisérka Jana Kališová.

Pocta Shakespearovi s Janem Třískou

Letošní významné výročí ovlivní i program Letních shakespearovských slavností. Pořadatelé se rozhodli věnovat této události tři večery. „Významné jubileum si připomíná celý svět a také my jsme do našeho programu zařadili projekt věnovaný zmíněnému výročí. Přípravy jsou v plném proudu, na dvou večerech nazvaných Pocta Shakespearovi spolupracujeme s profesorem Martinem Hilským, ve třetím samostatném večeru pak Prague Shakespeare Company představí svou plenérovou verzi Richarda III. v angličtině," říká ředitel Slavností Michal Rychlý. Komponované večery budou uvedeny 21. a 22. 7. Na programu jsou humorné i vážnější dialogy a sonety v podání oblíbených herců, to vše obohaceno živou hudbou a zpěvem. Večerem bude provázet sám Martin Hilský, v hlavní roli se představí Jan Tříska.

Kromě premiéry i hity minulých ročníků

Na programu budou i další úspěšné a oblíbené inscenace Shakespearových her: loňské zpracování shakespearovské tragédie Romeo a Julie (režie SKUTR) s výbornými Terezou Voříškovou a Janem Sklenářem, komedie Mnoho povyku pro nic režiséra Jiřího Menzela anebo Sen noci svatojánské. Nechybí ani absolutní stálice, která je na repertoáru Letních shakespearovských slavností nepřetržitě od roku 2009, Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou. Ostravští kolegové připravují pro tento rok premiéru Hamleta, která bude uvedena v červenci na scéně Nejvyššího purkrabství.

Popularita Letních shakespearovských slavností

O popularitě slavností svědčí živý zájem o vstupenky, rekordní počet návštěvníků dosáhl až 87 000 za sezónu, mediální ohlas a uznalé kritiky. Na Letní shakespearovské slavnosti kdysi zareagoval i Buckinghamský palác, kdy o pokračování festivalu projevil zájem formou osobního dopisu princ Charles. Pořadateli slavností, které se poprvé uskutečnily v roce 1998, jsou Správa Pražského hradu a hlavní město Praha. Festival se postupně ustálil do současné podoby, kdy se během léta odehraje přibližně 150 představení a open-air hlediště s kapacitou 600-1 000 míst bývají pravidelně plná. Akce s každoročními premiérami nově nastudovaných Shakespearových her se za dobu své existence etablovala na událost, kterou si kulturní veřejnost nenechává ujít.

Podívejte se na webové stránky: www.shakespeare.cz