Sourozenci až za hrob jsou filmem norského režiséra Frode Fimlanda z roku 2013. Jde o dokument o bratrovi a sestře, kterým je oběma už sedmdesát, přesto stále žijí na rodné farmě na severu země.

Starají se o hospodářství a zvířata tak, jako generace před nimi. Prostřednictvím dokumentu s nimi divák prožije celý rok.

Poslední zástupci vymírající kultury?

Tento způsob života byl kdysi v Norsku běžný, nyní ale mnoho lidí odchází do měst, nebo žije z peněz z ropných plošin. Práce na farmách už je neláká.

Jen Magnar a Oddny stále žijí v souladu s přírodou. Otázkou je, zda nejsou posledními zástupci vymírající kultury.

Film má i pokračování

Režisér snímku se o rok později k této kouzelné dvojici vrátil a natočil pokračování jejich příběhu. V něm se sourozencům ozvou vzdálení příbuzní z Ameriky a pozvou je na návštěvu. A tak Magnar a Oddny, kteří nikdy neopustili rodný kraj, cestují přes oceán…

Prohlídka výstavy, projekce a debata nakonec

Projekce filmu Sourozenci až za hrob se bude konat přímo v Galerii centra současného umění. Podle dramaturgie MeetFactory totiž úzce souvisí se zde konanou výstavou Time After Time.

Večer zahájí komentovaná prohlídka expozice, následovat bude promítání a skončí se debatou s tvůrci.

Nejde jen o další kino, ale o propojení s Galerií

Záměrem dlouhodobého projektu MeetFactory není otevřít Pražanům jen další ,,obyčejné” kino, kde by se promítaly dokumentární filmy, ale propojit projekce s činností Galerie centra.

,,Jednotlivé projekce, které se budou odehrávat přímo v galerijních prostorách, doprovodí komentované prohlídky právě probíhajících výstav s našimi kurátory, anebo následná setkání a debaty s tvůrci, či protagonisty vybraných uměleckých děl a filmů,” popisuje záměr  PR manažerka MeetFactory Šárka Maroušková.

 

Podívejte se na webové stránky: www.meetfactory.cz