Debutová kniha irské spisovatelky Sary Baume Jasno lepo podstín zhyna zaujala čtenáře po celém světě svým poetickým jazykem popisujícím osamělost starého muže, který mluví jen se svým psem. Do češtiny knihu převedla Alice Hyrmanová McElveen, která za tento překlad získala cenu Magnesia Litera 2017.

Díky dramatizaci Matěje Samce a režii Viktorie Čermákové se obrazy irského venkova dostávají na divadelní scénu MeetFactory, kde v neděli 8. října proběhne premiéra.

Z autorčina života

Příběh starého muže Raye není roztomilým románem o domácích mazlíčcích. Témata izolovanosti a osamělosti vycházejí z autorčiny vlastní zkušenosti, kdy se se svým přítelem a psem přestěhovala na irský venkov. Zpočátku se zde cítila velmi osamělá a vyloučená ze zdejší komunity, do níž lze jen těžko proniknout.

Nic nebylo tak, jak si představovala a svou frustraci mistrně převedla do své knihy. Ta se po vydání ihned dostala na přední místa prodejních žebříčků a vynesla autorce několik cen kritiky.

Na Evu Salzmannovou se přijede podívat i autorka

Krutý, ale přitom silně empatický pohled do duše osamělého člověka byla výzva. Chopila se jí režisérka Viktorie Čermáková, která se v MeetFactory společně s dalšími režiséry podílela mj. na představení Nespavost.

Hlavní postavu ztvární Eva Salzmannová. Po hře Tsunami Blues to bude její druhá spolupráce s Divadlem MeetFactory. Premiéra Jasno lepo podstín zhyna proběhne v Divadle MeetFactory v neděli 8. října ve 20:00. První repríza bude hned následující den, v pondělí 9. října.

A 5. prosince se představení dokonce osobně zúčastní i spisovatelka Sara Baume, která nedávno vydala svou druhou knihu A Line Made by Walking, kde hlavní postava sochařky bojuje s depresemi.

Podívejte se na webové stránky: www.meetfactory.cz