Evžen Oněgin, znuděný petrohradský švihák, se stěhuje na venkov ke strýci, jediným společníkem je mu básník Lenský. Jenže pak potká a okouzlí mladičkou a naivní Taťánu, která se do něj zamiluje, ale on její city neopětuje. Lehkomyslně podnítí žárlivost svého přítele a dojde k souboji - zbytek většina z nás zná z hodin literatury. Evžen Oněgin je román ve verších, dodnes živý a dodnes poutavý. Po Anně Karenině a Rváči jde o další dílo ruské klasiky, která si v repertoáru Městských divadel pražských získala své místo. Slavný milostný příběh znovu ožije v klasické dramatizaci E. F. Buriana a hlavně v dynamické režii Pavla Kheka.

Jak Oněgina vidí dnešní doba?

A jak Oněgina vidí dnešní generace tvůrců? „Evžen Oněgin i v roce 2016 zůstává především velkým evropským mýtem o lásce, která se mine v čase a prostoru. Milostný příběh, který prožil každý z nás, odmítnutí, které bolí, vyznání, které přijde pozdě, rozhodování mezi láskou a charakterem, to jsou věci věčné a každému důvěrně známé. Přesto se v každé době odehrávají v jiných historických kulisách, a tak se mění i motivace jednání hrdinů, mění se i jejich vzhled, charakter. To je vlastnost každé dobré předlohy, že mluví ke každé době a každému člověku svým vlastním jazykem, že nabízí nespočet interpretací. A proto vidět známé v nové podobě, znamená šanci nahlédnout na něco, co si myslíme, že známe ze školní četby, úplně novýma očima," říká dramaturgyně Věra Mašková.

V hlavní roli Jiří Hána

Roli petrohradského dandyho Evžena Oněgina ztvární Jiří Hána, křehkou Taťánu Petra Tenorová, dále hrají Henrieta Hornáčková, Aleš Bílík, Jitka Smutná, Hana Doulová, Jiří Schwarz, Jaroslav Vlach a další.

Podívejte se na webové stránky: http://www.mestskadivadlaprazska.cz/