Už šestý ročník tohoto festivalu se uskuteční v pražských kinech Světozor, Lucerna, Bio Oko, Royal a v Kině Pilotů. Diváci uvidí 25 snímků v pěti programových sekcích: Celovečerní filmy v soutěži, Dokumentární filmy, Krátké filmy, Zvláštní uvedení a Večer afghánských filmů.

Nová íránská tvorba

„Íránská kinematografie se za poslední roky posunula do nové éry. Výraznou pozici v ní zaujímá mladá generace, která přináší nové neotřelé pohledy i náměty,“ říká programový ředitel festivalu Kaveh Daneshmand.

Zároveň dodává, že tato mladá generace je stále silně ovlivněna výraznými osobnostmi, jako je například Abbás Kiarostamí, současně se ale odklání od naturalistické tvorby, která íránskému filmu dominovala v posledních dvou dekádách. „Íránská nezávislá tvorba překročila do subtilního využívání fantazie, nabízí realistické pohledy protnuté rafinovanou imaginací,“ tvrdí Kaveh Daneshmand.

25 snímků reprezentuje současnou poetiku

Program letošního Festivalu íránských filmů představuje výběr z více než 600 titulů z let 2015 a 2016. Většina ze snímků, které budou na festivalu uvedeny, reprezentuje současnou „mladistvou“ poetiku íránské kinematografie.

„Všechny filmy letošního ročníku se v souladu s posledními trendy íránské kinematografie nacházejí na tenké hranici mezi íránským naturalistickým realismem a osobitou, rafinovanou imaginací – ve světě, který lze nejlépe vyjádřit slovním spojením: Jiná realita,“ vysvětluje Kaveh Daneshmand.

Přijede i řada osobností

Akce přivítá řadu osobností íránské kinematografie. Předsedkyní poroty bude nejvýznamnější íránská režisérka  Rakhshan Bani Etemad. Již podruhé se festivalu, který má podporu hlavního města Prahy, zúčastní také íránský režisér Mani Haghighi s nejnovějším snímkem A Dragon Arrives! (Příchod draka). Premiérově ho uvedl na Berlinale 2016, v Praze bude soutěžit v hlavní sekci Celovečerní filmy.

Příchod draka je pozoruhodnou snůškou filmu noir, fiktivního dokumentu a naprostého výmyslu. Odehrává se v bizarně vyhlížející poušti, kde mladý detektiv se svým osobitým týmem v rámci vyšetřování zdánlivé sebevraždy politického vězně pátrá po neuvěřitelné pravdě, která se skrývá na nedalekém strašidelném hřbitově.

Představí se také dokumenty

Dalším významným hostem festivalu bude jeden z nejuznávanějších íránských filmařů současnosti Mohsen Amiryourseffi, který přiveze svůj starší snímek Bitter Dream (Sen s příchutí pelyňku) a představí jej v sekci Zvláštní uvedení.

Jedinečný, strašidelný a neobyčejně výtvarně působivý film je směsicí cinéma vérité a absurdní černé komedie. Vypráví o přízračném životě hrobníka, jehož úkolem je připravovat zesnulé k jejich poslední cestě.

Vedle hlavní soutěže představují jednu z divácky nejpřitažlivějších sekcí Dokumentární filmy. Letos jich bude uvedeno šest – Sonita, Bezesné noci (Starless Dreams), Svatba (Wedding: A Film), Zpráva o Míně (A Report About Mina), Pan Nezaměstnaný (Mr. Jobless) a Rebel Beats.

 

Podívejte se na webové stránky: www.iranci.cz