Tato hra se na prkna vinohradského divadla vrací po více než sto letech od české premiéry, kterou zde v roce 1916 uvedl zakladatel moderní české režie K. H. Hilar.

Peer Gynt je příběh egoistického mladíka, který z venkovské samoty prchá do velkého světa moderní civilizace páry a železa, kolonialismu, mocenských konfliktů ekonomických, vojenských, náboženských i filosofických. Chce být „být sám pro sebe“, ale za ním zůstává spoušť – a věrné ženy, které čekají, až se vrátí. Matka a hlavně věrná Solvejga, která ho miluje. Může její láska Peera spasit?

Variace na faustovský mýtus

Ibsen ve svém monumentálním veršovaném dramatu reagoval originálně na Goethovu variaci faustovského příběhu. Hledající člověk, který popírá božskou autoritu a chce být sám sobě měřítkem hodnot, narozený v evropské kultuře v renesanci, se u Goetha proměnil v člověka doby klasicismu. Ibsen posunuje v Gyntovi tento archetyp do doby modernity, kde člověk dokáže pomocí techniky uskutečnit to, o čem Goethův Faust jen snil: proměnit svět, Boží výtvor, ke svému užitku a podobě.

Postmoderní Peer Gynt

„Naše nová inscenace se pokusí přečíst Gynta jako příběh postmoderního člověka v tekuté době všehoschopného lidského sobectví. Vždyť Knoflíkáře, který hrozí tím, že roztaví prázdné postmoderní sebeuspokojující bytí naší civilizace jako zmarněnou šanci a nepodarek, už slyšíme přicházet. Dokáže nás zachránit láska a ohled k někomu jinému než k sobě samému?“ ptá se dramaturg inscenace Jan Vedral.

V hlavních rolích se představí Ondřej Brousek, Andrea Elsnerová, Andrea Černá, Denny Ratajský, Antonie Talacková, Jana Kotrbatá, anebo Otakar Brousek mladší.


Podívejte se na webové stránky: www.divadlonavinohradech.com.