Harold a Maude se seznámí na pohřbu - oba je totiž pravidelně navštěvují, každý však za jiným účelem. Zatímco on je nenapravitelný pesimista a „sériový sebevrah“, ona je obdařena překypující radostí ze života, vírou, že každý konec je jen začátek něčeho nového, lepšího.

Protiklady se přitahují

Jen těžko si lze představit dvě protichůdnější postavy: Harold, teenager z vyšších středních vrstev, nesnáší formálně dokonalý životní styl, ke kterému ho vede jeho dominantní matka. Bouří se a upozorňuje na sebe sérií demonstrativních sebevražd a odporem proti konvencím, dávaným najevo všemi prostředky. Nic v životě pro něj nemá smysl, trpí nedostatkem lásky.

Zato v životě Maude dává smysl vše - žije naplno a jako poprvé, s nezlomnou vitalitou a přesvědčením, že lidskou povinností je obnovovat ve světě dobro. Je pro ni samozřejmostí zachránit stromek usychající na ulici nebo propustit na svobodu tuleně ze zoologické zahrady. A postupně mění život i Haroldovi.

Divadelní hit

Příběh bizarní dvojice - osmnáctiletého mladíka a osmdesátnice - napsal americký herec, režisér a scénárista Colin Higgins původně jako součást své diplomové práce na filmové akademii v Los Angeles. Ze začátku pouze dvacetiminutový scénář byl vzápětí rozpracován a úspěšně zfilmován. A autor ho převedl také do románu i divadelní hry. Ta byla poprvé uvedena v roce 1973 v Paříži v Theatre Recamier, kde zůstala na repertoáru šest let a od té doby je bestsellerem světových i českých jevišť.

V Divadle na Vinohradech v roli Maude uvidíte Hanu Maciuchovou, jako Harold se představí Marek Adamczyk. Režie se ujal Juraj Deák.