Hlavními postavami slavné hry prvního dramaturga Národního divadla Ladislava Stroupežnického jsou dva bohatí sedláci a současně členové obecního představenstva v Honicích, kteří neustále soupeří o prvenství. Jsou to nejbohatší sedlák a zároveň starosta Dubský a první radní Bušek.

Vzájemná rivalita zasahuje nejen do osudů jejich rodin, ale i celé vesnice, v níž se tak každý, byť sebemenší problém, vše, co představenstvo projednává, stává kolbištěm dvou „kohoutů“. A zdaleka nejde jen o to, kdo bude kvůli množícím se krádežím jmenován ponocným. Jde samozřejmě i o lásku.

Tolik Stroupežnický v roce 1887.

130 let od doby vzniku je znát

O 130 let později se jeho textu chopil avantgardní divadelní spolek Depresivní děti touží po penězích a posunul děj do současnosti. Inscenuje ho jako obskurní kabaret současného českého venkova a celé společnosti.

Honice v dnešní podobě

V dnešních Honicích už lidé dávno nesedlačí, místo toho dojíždějí za prací, klopotně podnikají či jsou na podpoře. Řeší splátkový kalendář svých výhodných úvěrů. Spor se nevede o místo ponocného, ale o Evropskou unií dotovanou pozici pracovníka monitoringu světelného smogu, místo upytlačeného zajíce je tu problém se zastřeleným uprchlíkem.

Leckomu se to možná nepozdává, ale aktualizace starého textu může k české klasice přitáhnout i mnoho diváků mladší generace.

 

Podívejte se na webové stránky: www.venuse-ve-svehlovce.cz