Hra vychází ze skutečných historických událostí, k nimž došlo na konci 17. století v americkém Salemu (Massachusetts), městečku osídleném puritány. Jde o příběh zfanatizovaných dívek, které na popud odvrhnuté milenky místního farmáře rozpoutají hon na domnělé čarodějnice. Do města přijíždí inkvizitoři a Salem se ocitá v situaci, kdy ze styků s ďáblem může být obviněn každý. 

Millerova hra vznikla v první polovině 50. let minulého století, v letech politických procesů v obou částech světa, rozděleného železnou oponou. Autor ji napsal jako reakci na své vyšetřování neblaze proslulým Výborem pro neamerickou činnost.

Hra známá i z filmového zpracování

Hra je aktuální i dnes, silné příběhy jejích hrdinů, jejichž soukromé životy se rozpadají pod dogmaticky stupňovaným tlakem společenství, a kteří prohrávají svá mravní dilemata ve snaze zachránit život svých blízkých, vzruší každého citlivějšího diváka. Nadčasovost hry dokládá i úspěch filmu z 90. let, kdy titulní roli zahrál Daniel Day-Lewis.

V hlavní roli Tomáš Pavelka

Slavná hra byla na vinohradské scéně poprvé uvedena v roce 1961. A nyní se vrací - i dnes je téma uměle šířené hysterie a fanatismu aktuální.

V režii Juraje Deáka se v hlavní roli představí Tomáš Pavelka a Andrea Elsnerová, dále hrají Ivan Řezáč, Tereza Terberová, Igor Bareš, či Svatopluk Skopal. Autorem působivé scénické hudby je Vladimír Franz.