Das Filmfest, který je podporován hlavním městem Prahou, má pro filmové příznivce opravdové lahůdky. Dramaturgie totiž zvolila ty nejzajímavější snímky z Německa, Rakouska a Švýcarska, které se jinak do naší filmové distribuce nedostanou. Diváci se můžou těšit na hit světových festivalů, snímek Toni Erdmann, který bude za Německo bojovat i o Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Deník Anne Frankové v moderní verzi

K vidění bude také nejnovější filmové zpracování asi nejslavnějšího deníku na světě – Deník Anne Frankové. Promítat se bude i temný thriller Odvrácená strana měsíce v hlavní roli se známým německým hercem Moritzem Bleibtreuem, či historický snímek z prostředí dětské léčebny nazvaný Mlha v srpnu. Ten byl natočený na základě skutečného příběhu a ředitele léčebny ztvárnil vynikající Sebastian Koch.

Životopis z Českého Krumlova

Na skutečných událostech je založený i film Stát vs. Frit Bauer, vyprávějící strhující příběh muže, který svým nasazením za války změnil moderní německé dějiny. Se snímku Cesta s tátou zase utíkají dva bratři, vezoucí nemocného otce na operaci z Rumunska do Německa, mimo jiné před vojsky Varšavské smlouvy, se kterými se setkají při průjezdu Československem.

V rámci festivalu bude uveden také film Egon Schiele, životopis nekonformního malíře, který mimo jiné pobýval a tvořil v Českém Krumlově.

Představí se také začínající tvůrci

Dramaturgie festivalu se věnuje také začínajícím tvůrcům, kterým je určena sekce Mumblecore?!. Snímky těchto autorů často zachycují „malé“ příběhy vycházející ze všedních situací, aby se poté staly velkým kinem.

Debut Tlustý holky „zázračného dítěte německého filmu“ Axela Ranische, který v současnosti točí např. pro známou sérii Tatort/Místo činu, byl realizován za neuvěřitelných 517 Euro. Axel Ranisch bude na festivalu osobně přítomen, promluví o své režisérské metodě a zároveň představí i svůj nejnovější snímek Alki Alki, který se rovněž bude na festivalu promítat.

Za pozornost stojí také českorakouská koprodukce Menandros& Thais nebo rakouský snímek Winwin, zabývající se globálními trhy.

Diskuze s tvůrci

Letošní ročník si pro diváky připravil také rekordní počet diskuzí a setkání s filmovými tvůrci. Své snímky přijede představit například držitel řady filmových ocenění, mj. Stříbrné nymfy Monaka, British Academy Award a Zlaté Romy, režisér Dieter Berner (Egon Schiele).

Dostaví se i rakouský filmař Daniel Hoesl (Winwin), jehož debut měl premiéru na prestižním americkém filmovém festivalu Sundance, nebo švýcarský režisér Mano Khalil (autor snímku Vlaštovka), který část svých studií absolvoval i na pražské FAMU.

Leni jako herečka

Na všechny filmové fajnšmekry čeká i jedna skutečná lahůdka - klasika horského filmu z roku 1929 v hlavní roli s Leni Riefenstahlovou, která se později stala dvorní režisérkou Třetí říše, tvořící přímo pro Adolfa Hitlera. Strhující horolezeckou tragédii o osudové lásce a lidském hrdinství nazvanou Bílé peklo Piz Palü doprovodí živá hudba v provedení kapely Ufajr.

 

Podívejte se na webové stránky: www.goethe.de