Snímek o vzniku zatím poslední desky charismatického Australana a jeho kapely Bad Seeds vypráví nejen příběh desky, ale také příběh zpěváka, kterého v době práce na albu zasáhla osobní tragédie - zemřel mu patnáctiletý syn Arthur. V jihoanglickém Brightonu chlapec spadl z útesu.

Osm nových skladeb

Výsledkem je drsný, syrový a zároveň křehký hudební dokument v režii renomovaného filmaře Andrewa Dominika, se kterým v minulosti Cave spolupracoval na hudbě ke kritiky ceněnému westernu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem.

Ve filmu zazní všech osm nových skladeb v pořadí již 16. studiového alba kapely, nazvaného The Sketeleton Tree, protkaných rozhovory a zákulisními záběry doplněné Caveovým vyprávěním a nahodilými myšlenkami.

Není to terapie, říká režisér

„Nejde o terapeutický film. Život jde dál, ať chcete nebo ne,“ řekl o snímku režisér Andrew Dominik, který svůj dokument osobně představil na světové premiéře během filmového festivalu v Benátkách.

Snímek se začal natáčet letos v únoru na popud samotného Cavea, který původně zamýšlel pouze zdokumentovat práci na nové desce.

Původně mělo jít jen o záznam koncertu

„Nick chtěl zpočátku natočit své songy jako minikoncert, který půjde jednorázově do kin. Ale ve finále to bylo jen pětatřicet minut hudby. Začali jsme proto improvizovat a vyvinul se z toho tento dokument,“ uvedl ke vzniku filmu režisér, kterého se zpěvákem pojí osobní přátelství.

Nick Cave byl něco jako Ježíš

„V Melbourne, kde jsem vyrůstal, byl Nick něco jako Ježíš. Všichni jím byli posedlí. Holky se hádaly, který song je o nich. Osobně ho mám moc rád a myslím, že je to velký umělec,“ zamýšlí se Andrew Dominik.

Režisér zároveň dodává, že Cave je postava božských rozměrů, ale i vystrašený chlapík před mikrofonem. „Ve filmu jsem se snažil zobrazit obojí. Ostatně i jeho dílo ukazuje obě jeho stránky,“ uzavírá Dominik.

 

Podívejte se na webové stránky: www.biooko.net