Festival je v prvé řadě soutěžní. Letos se ve čtyřech blocích představí 20 zahraničních filmů, které spojuje stopáž pod 30 minut. Letos poprvé také budou soutěžit české filmy. Přihlášena je pětice studentských filmů; čtyři natočené v produkci či koprodukci pražské Filmové a televizní fakulty AMU a jeden, který vznikl v česko-americké koprodukci. Českým filmům bude věnován pátek 19. ledna v kině Pilotů.

Tříčlenná mezinárodní porota udělí Cenu pro nejlepší český krátký film uplynulého roku, s níž se pojí finanční odměna 2 000 euro. V porotě zasednou: britský režisér Daniel Mulloy, držitel řady ocenění, včetně dvou cen BAFTA, Daniel Bergmann, producent a zakladatel londýnské společnosti Stink Films a script doctor Monika Franczak z Polska.

Představí se i Stink Films

Londýnská společnost Stink Films patří dnes mezi nejoceňovanější a nejproslulejší produkce reklamního světa, založil ji navíc Čech Daniel Bergmann. Společnost krom reklamních filmů produkovala dva celovečerní filmy, televizní sérii a řadu krátkých filmů, z nichž dva mohli diváci vidět i v rámci Mezinárodní soutěže FKF Praha. Výběr z produkce Stink Films nabídne program, jenž je poctou této výjimečné společnosti.

Půlnoční show a VR zóna

V programu tradičně nemůže chybět oblíbená Brutal Relax Show, více než dvouhodinové pásmo půlnočních filmů, jímž diváky opět provede herečka Simona Babčáková.

Poprvé se představí sekce zaměřená na virtuální realitu, kterou už zavedly i prestižní velké festivaly v Cannes či Benátkách. Seznámit se s některými z nejzajímavějších projektů současnosti, nebo prostě si jen zkusit, jak to vlastně funguje, budou mít diváci možnost od 19. – 21. ledna ve speciální VR zóně v kině Světozor, a to po předchozí rezervaci prostřednictvím festivalových webových stránek.

I pro ty nejmenší diváky

Ani letos festival nezapomene na nejmenší diváky a jejich rodiče. Na program Pragueshorts dětem se mohou malí diváci od 5 do 9 let a jejich rodiče těšit v sobotu 20. ledna od 15:00 hodin v Bio Oko a v neděli 21. ledna od 15:00 hodin v kině Aero. Program pořádá Festival krátkých filmů Praha ve spolupráci s Aeroškolou a filmy, jež se na plátnech objeví, vybraly pro své vrstevníky samy děti.