Bývalé Malé Vinohradské divadlo má zajímavou dramaturgii, letos inspirovanou tématem odysey, tedy putování, ať už doslovného nebo spirituálního. Do tohoto tématu zapadá i nejnovější titul, Svatojánská noc inspirovaná dílem Mircea Eliade. Tu už měl dlouho v hlavě režisér Jiří Ondra, který autorskou inscenaci, ve které se podle tvůrců snoubí mýtus, sen a paralelní realita až po apokalypsu, na Vinohradech režíroval.

O autorovi předlohy

Mircea Eliade byl rumunský historik náboženství a spisovatel. Hovořil plynně osmi jazyky (rumunsky, francouzsky, německy, italsky, anglicky, hebrejsky, persky a sánskrtem), dlouho pobýval a studoval v Indii. Ve svém díle se věnoval dějinám náboženství, ale také mytologii, šamanismu a východním kulturám.

Mýtické archetypy se podle Eliadeho neustále opakují, zrcadlí tak vztah mezi světským a posvátným. Své poznatky autor přenáší i do beletristické tvorby, mezi kterou se řadí právě i román Svatojánská noc, jímž se v D21 inspirovali. 

Mýtus o věčném návratu

Svatojánská noc je podle Jiřího Ondry příběhem Velkého roku, je to uzavřená cesta, dokonalý cyklus opředený zázraky, které čas maskuje do každodenních událostí a konají je lidé podobní nám, řadovým občanům. A i zde funguje eliadovský mýtus o věčném návratu. „Vám se nikdy nestalo, že byste měli dojem, jako byste už něco jednou prožili? Když na to pomyslím, jímá mě hrůza… Nemám valnou chuť do debaty, plytkost soudobého myšlení mě děsí. Radši si půjdu dát pivo,“ říká jedna z postav nové inscenace.

V režii a podle scénáře Jiřího Ondry hrají Stela Chmelová, Anita Krausová, Petr Pochop a Filip Šebšajevič. Magistrát hl. m. Prahy podpořil činnost divadla D21 v roce 2018 částkou 900 tisíc korun.