Historická hra Jamese Goldmana byla poprvé uvedena na Broadwayi v roce 1966, setkala se s bouřlivým úspěchem a záhy poté byl podle hry natočen slavný film s Katherine Hepburnovou a Peterem O’Toolem v hlavních rolích. Na českých jevištích se tato úspěšná inscenace objevila již mnohokrát.

Nejnověji ji pro vinohradské divadlo nachystal režisér Jan Burian a v hlavních rolích se objeví Tomáš Töpfer coby král Jindřich II. a Dagmar Havlová jako Eleanora Akvitánská. Diváci se tedy mají na co těšit.

Manželský spor na královské úrovni

Lev v zimě se vyznačuje konverzační brilancí, přitažlivými historickými reáliemi a neustálými zvraty. Změny v postavení jednotlivých figur vůči sobě připomenou partii šachu, jejímiž hybateli je ústřední pár, odcizení a znepřátelení manželé Jindřich a Eleanora.

Děj se odehrává v roce 1183. Král Jindřich II. vládne obrovské říši rozkládající se na území dnešního Irska, Anglie a velké části Francie, jenže stárne a musí jmenovat dědicem trůnu jednoho ze svých tří synů: Richarda, Bohumíra nebo Jana. Všichni tři po koruně zoufale touží.

Kdo bude králem Anglie?

Jindřich podporuje nejmladšího, ale nejprostoduššího Jana, Eleanora nejstaršího Richarda Lví srdce a prostřední Bohumír musí bojovat sám za sebe. Za touhou po moci se snad skrývá ještě elementárnější touha po vzájemné lásce a důvěře, která je však v téhle rodině silně narušena. Nikdo tu nevěří a nesmí věřit nikomu. Intriky se zaplétají a každý uzavírá spojenectví s každým.

Z lásky je nenávist

Původ sporů nemusíme totiž snad vidět ani tolik v ambicích princů bažících po dědictví, jako spíše v rozpadlém, katastrofálním stavu manželství jejich rodičů. Autor až freudovsky ukazuje, jak rozpad vztahu ovlivňuje počínání dětí a jak zapříčiňuje jejich nedůvěru ve svět a v sebe navzájem.

Vášnivá nenávist Jindřicha a Eleanory pramení z jejich dřívější vášnivé lásky. Vášeň nevyhasla, jen se přetavila do podoby tvrdého kovu. Bývalí manželé rozehrávají souboj vůlí a intelektů, kde každý z hráčů je nadán od autora velkým vtipem a pohotovostí, jež zaručují strhující podívanou.

Hru divadlo uvede ve skvělém a nestárnoucím překladu Oty Ornesta, v dalších rolích se představí Viktor Javořík, Ondřej Brousek, Daniel Bambas, Marek Holý a Tereza Terberová.

 

Podívejte se na webové stránky: www.divadlonavinohradech.com