Pražský divadelní spolek Kašpar, který je podporován hlavním městem Prahou, má několik let ve svém repertoáru inscenaci Mikulášovy patálie. A pouze v létě pak soubor návštěvníkům Divadla v Celetné přidává „prázdninový speciál“ - Mikulášovy prázdniny.

V něm se s malým hlavním hrdinou a jeho kamarády vydáme na stanový tábor, poznáme instruktory i nové chlapce a zjistíme, zda pobyt v přírodě na zdravém vzduchu děti opravdu zocelí a promění v pravé muže.

Symbol dětské literatury

Mikuláš, to je malý nezbedný klučík s partou kamarádů, kupou bláznivých nápadů a úžasným dětským pohledem na svět. Už v 60. letech se stal ve Francii jedním ze symbolů dětské literatury a od té doby bavil čtenáře po celém světě.

Jeho příběhy dostanou každého svým promyšleným a nevinným humorem, lehkostí stylu, a výjimečným literárním talentem autora, který proslavil třeba i Asterixe a Obelixe.

Mikuláš, Vendelín, Albín a ti druzí

Příhody Mikuláše a jeho legračních kamarádů - tlustého Vendelína, vychloubavého Augustína, silného Albína, šprta Celestýna, Kryšpína, Viktorína či Fridolína - jsou příhodami, které zažily snad všechny děti. Právě proto nás tak baví.

Goscinny má talent zachytit dětské přímočaré a upřímné vnímání světa a jeho neustálé kolize se světem dospělých. Jeho knihy Mikulášových příběhů jsou proto vhodné jak pro děti, tak vlastně i pro dospělé. Protože ti si je dokáží s odstupem patřičně vychutnat.

Nuckolls oživil Mikuláše se vším všudy

Převést do reality geniální ilustrace Jeana-Jacquesa Sempého, jež tvoří polovinu úspěchu knihy, není nic snadného (například film z roku 2009 si právě na tom vylámal zuby – pozn. red.). V Celetné se to však podařilo. Režisér Filip Nuckolls oživil Mikuláše, Augustýna, Kryšpína, Vendelína, Albína i šplhouna Celestýna s citem k předloze, přesto v inscenaci nechybí ani humor stojící mimo ni. Najdeme ho ve dvou rovinách - v dětské i  v té dospělácké. Děti se pobaví přímočarými vtípky, dospělé potěší dětská logika, která tak deptá učitele a táborové vedoucí.

S humorem tedy Nuckolls pracuje s odzbrojující lehkostí. Využívá pochopitelně také potenciál toho, že malé děti hrají dospělí – titulní roli Mikuláše ztvárnil Matouš Ruml, známý ze seriálu Comeback. V dalších rolích se objeví Petr Lněnička, Václav Jakoubek, Marek Němec anebo Milena Steinmasslová.

Nebojte se přijít

A že jste ještě neviděli „první díl“ - Mikulášovy patálie? Nevadí. „Ano, Mikulášovy prázdniny jsou, jak již název naznačuje, pokračováním Mikulášových patálií, ale rád bych upozornil, že volný. Takže kdo Mikulášovy patálie neviděl, rozhodně nijak strádat nebude a nemusí se vůbec bát přijít nejprve na Prázdniny a pak od října opět na Patálie,“ upřesňuje režisér obou inscenací Filip Nuckolls.

 

Podívejte se na webové stránky: www.divadlovceletne.cz.