Nicholson, který 22. dubna oslaví osmdesáté narozeniny, si rád vybírá role jedinců brojících proti systému. Je hercem nejčastěji navrženým na Oscara – má 12 nominací. A jedním ze dvou herců, kteří mají doma Oscarů nejvíc – je držitelem celkem tří zlatých sošek. V Aeru na jeho počest uvedou sedm jeho nejslavnějších filmů během tří dnů.

Nejslavnější filmový psychopat

Nejčastěji hraje vyšinuté postavy až psychopaty. Jak řekl už počátkem sedmdesátých let Michelangelo Antonioni: „Žádný jiný herec nedokáže dát svému ledovému pohledu záblesk šílenství tak jako Nicholson."

Asi nejslavnějším „šíleným“ filmem Jacka Nicholsona je snímek Osvícení (Shining). Tato Kubrickova ambiciózní adaptace psychohororu Stephena Kinga přišla na více než 18 milionů dolarů a natáčení se kvůli režisérovu známému perfekcionismu značně protáhlo. Nicholson zde ztvárnil bývalého alkoholika, autorsky impotentního spisovatele Jacka Torrance, jenž pracuje příznačně jako pouhý úředník – správce hotelu Overlook, kde se postupně stává obětí svých halucinací.

Ironie a vražedný sarkasmus

Deprese spisovatele v tvůrčí krizi se střídá s rostoucí agresivitou a šílenstvím štvaného slabocha, neschopného být ve společenské izolaci sám sebou. Jack Nicholson tu "bytostně" splývá s mechanicky řízenou, iracionální psychikou tyrana. S postupnou gradací děje si však navíc dovoluje i expresívní sebeparodii: zejména ve vrcholných scénách. Například když rozběsněný šílenec pronásleduje manželku (Shelley Duvallová), na jejíž vraždu „se těší“, projevuje herec nádherně nuancovaný cit pro sebeironii a sarkasmus, jak to s jedinečným šarmem umí právě jen on.

Role jak na míru šitá

Nicholson ke své slavné roli řekl, že ji pojímal jako „studii choroby muže, jehož snažení přesahuje jeho schopnosti". Ať už máme jakékoli názory na to, jak se Kubrickovi adaptace Kingovy knížky zdařila, zdá se nesporné, že pokud by hrál roli kdokoli jiný než Nicholson, Kubrick by natočil hodně odlišnou verzi.

 

Podívejte se na webové stránky: www.kinoaero.cz