Kdo byl Murnau, vlastním jménem Friedrich Wilhelm Plumpe? Jeden z nejvýznamnějších filmových režisérů němé éry, který se nikdy netajil svou homosexualitou.

Za války sloužil na východní forntě

Narodil se ve městě Bielefeld majiteli textilní továrny v severozápadním Německu. Už jako kluk četl Schopenhaura, Shakespeara, Ibsena či Nietzscheho. A jejich rodinná vila se často stávala dějištěm divadelních her, které mladý Murnau sám režíroval.

Coby student pracoval u divadelního režiséra Maxe Reinhardta. Za 1. světové války byl však odveden a sloužil na východní frontě. Po válce se vrátil do Německa s rozhodnutím uplatnit se ve filmu. V roce 1919 bebutoval s celovečerním snímkem Chlapec v modrém, film je však dnes považován za ztracený.

Hvězdná éra na sebe nenechala dlouho čekat. Proslavil se už o tři roky později, a to díky filmu Upír Nosferatu s německým divadelním hercem Maxem Schreckem v titulní roli. Tenhle snímek je považován za jeho nejslavnější film.

Emigroval do Hollywoodu

Posléze následovala celá řada jeho počinů. Ať už to byl Fantom, Poslední štace, Tartuffe, či vysokorozpočtový Faust.

V roce 1926 Murnau emigroval do Hollywoodu, kde pro filmové studio Fox natočil romantický Východ slunce, který v roce 1929 získal několik oscarových ocenění na vůbec prvním oscarovém ceremoniálu.

Svůj poslední němý film – Chléb náš vezdejší - Murnau natočil v roce 1930. Vznikl už v období zavádění zvuku do kinematografie, tudíž Fox chtělo film dodatečně ozvučit, avšak Murnau trval na němé verzi.

Po neshodách s Foxem se Murnau vypravil na cestu do jižního Pacifiku, kde společně a Robertem J. Flaherym natáčel romantický film Tabu. Jeho premiéry se však slavný režisér, který nakonec film dokončil sám, nedožil. Pouhý týden před premiérou - 11. 3. 1931 – totiž zahynul při automobilové nehodě v Santa Barbaře v Kalifornii.

Filmy, které na plátně jen tak neuvidíte

Kino Lucerna si pro milovníky němých filmů připravilo přehlídku čtyř Murauových snímků, které nejsou běžně na filmovém plátně k vidění. Jako první diváci shlédnou nejvýznamnější horor v dějinách kinematografie - Upír Nosferatu, následovat bude romantické drama Fantom.

Třetím promítaným filmem bude Faust - jedno z vrcholných děl německého expresionismu a světového filmu vůbec. Přehlídku pak zakončí stěžejní poválečné dílo nazvané Poslední štace.