První uvedení vlastní adaptace slavného sci-fi románu Stanisłava Lema, Solaris, v režii Jana Holce se uskuteční 6. ledna v 19 hodin ve Studiu Švandova divadla, kde mladý soubor již několik sezón působí. Solaris je známá jak z Lemovy knihy, tak hned ze dvou filmových zpracování, z Tarkovského klasického filmu a Soderberghovy verze s Georgem Clooneym.

Věci mezi nebem a zemí v moderní verzi

Jde o příběh psychologa Krise Kelvina, který je povolán na vesmírnou stanici Solaris, aby vysvětlil podivné chování tamější posádky. Brzy však zjistí, že existují věci, které ani on nedokáže rozumem uchopit. „Střet člověka s rozumem neuchopitelnou a nepojmenovatelnou skutečností je jedním z hlavních témat inscenace Solaris. Jak se člověk vyrovná s něčím, čemu nerozumí a co odporuje jeho dosavadní zkušenosti? Zabýváme se otázkami výpravy za bezpečné hranice planety Země a vlastního já,“ říká dramaturg a spoluautor adaptace David Košťák.

A jak mladí divadelníci klasiku pojali? „Žánr sci-fi vyloženě vybízí k důrazu na práci s novými technologiemi. Od začátku tvůrčího procesu experimentujeme s videomappingem a live projekcemi,“ dodává režisér Jan Holec.

Nové tváře už nejen generační

Divadlo Spektákl se rozhodlo překročit i pomyslné hranice vlastního souboru a oslovilo pro inscenaci nové tváře. Vedle nedávné absolventky DAMU - Elizavety Maximové - je to zástupce střední herecké generace Jiří Štrébl. V inscenaci se objeví ale i stálí spolupracovníci divadla - Jáchym Kučera a Lukáš Černoch.

Hrou Solaris navazuje Divadlo Spektákl na hlavní dramaturgickou linii vlastních adaptací české a světové literatury. Autory scénáře jsou již tradičně dramaturg David Košťák a Jan Holec.