Světová premiéra tohoto amerického muzikálu proběhla v listopadu 2009 v La Jola Playhouse v Californii, na Broadwayi pak Bonnie and Clyde debutovali v prosinci 2011, nyní dorazil tento muzikál i k nám.

Zločinci a zároveň ikony své doby

Broadwayský hit originálně zpracovává známý příběh americké historie, který se stal legendou. V době hospodářské krize se ve Spojených státech objevila milenecká dvojice zločinců, kteří byli zároveň ikonami své doby.

Clyde Barrow byl mladík z rodiny, která přežívala na hranici bídy. Už od dětství měl konflikty se zákonem. Bonnie Parker byla dívka, která snila o dráze hollywoodské hvězdy. Ti dva se odmítli přizpůsobit době a bídě a vzdát se svého amerického snu. A tak se dali na dráhu zločinu, vylupovali banky. To, co je odlišovalo od obyčejných gangsterů, byla láska. A právě ta fascinuje tvůrce tohoto výjimečného muzikálu.

Romantický příběh s mrtvolami

Byl by to krásný romantický příběh dvou milenců, kdyby po nich nezbylo pár mrtvol," říká Antonín Procházka, který muzikál v Karlíně režíruje.

Bonnie a Clyde patří ke zločincům, kterým držíme palce a jsme vždycky smutní, když je dopadnou. Je neuvěřitelné, že všechno, co spáchali, se opravdu takto stalo. Tedy asi u toho nezpívali a neměli secvičenou skvělou choreografii, ale určitě u toho zažívali velikou zábavu. Dnes by se řeklo, že to byli lupiči recesisté,“ zamýšlí se režisér.

Pop, swing i country

Hudebního nastudování se ujal Martin Kumžák, podle kterého jde o hezký pop s nádechem country a hudby třicátých let. „Trošku jsme rozšířili instrumentální obsazení, stejně tak i obsazení sborové,“ tvrdí Kumžák.

Frank Wildhorn, autor hudby tohoto muzikálu, podal podle Kumžáka svůj životní výkon. Jeho hudba má lehkost, je melodická a pestrá.

Česká verze lepší než americká?

Česká verze se od té americké liší - je totiž výpravnější a bohatší. Po dohodě s Frankem Wildhornem vznikla pro Karlín z původně komorního muzikálu velká show s velkými sbory a taneční company. Taková, na jakou jsou diváci v tomto muzikálovém stánku zvyklí.

A tak dostal choreograf Pavel Strouhal úkol snů – vymyslet nové choreografie, nemuset kopírovat originál a rozjel se. Strouhal je zkušený choreograf, který spolupracuje nejen s Hudebním divadlem v Karlíně, ale i se zahraničními divadelními domy. Má proto řadu zkušeností, které se teď hodily. „Práce na Bonnie and Clyde byla nezvykle poklidná, příjemná a bez zádrhelů,“ pochvaluje si Strouhal spolupráci s režisérem Procházkou.

Jak tančí zpěváci?

Pro muzikál vytvořil Strouhal celkem osm velkých čísel v broadwayském duchu, ale s vlastním osobitým rukopisem. Kromě profesionálních tanečníků pracoval i se zpěváky.

Měl jsem na starosti hlavně postavu Clyda,“ tvrdí. Do této role byl obsazen Vašek Noid Bárta v alternaci s Martinem Písaříkem. „Oba to pojali jako výzvu. Vašek je sportovec, spíš jsme museli odstraňovat jeho boxerské pohybové návyky. Martina jsem nutil tančit poprvé a příjemně překvapil. Dřevo není ani jeden a každá zkouška s nimi byla jedna velká veselá historka,“ konstatuje choreograf.

Inspirace dobou i herci

A čím se při tvorbě choreografie inspiroval? „Dostali jsme výjimku a muzikál mohli upravit tak, aby to byla i vizuální podívaná. Inspiroval jsem se jako vždy scénářem, hudbou, situacemi a dobou, do které jsou situace zasazeny, režisérem i jednotlivými protagonisty,“ říká Strouhal.

Výsledek? Směs tanečních stylů. A diváci se prý můžou těšit i na Strouhalovo nejoblíbenější taneční číslo - Made in America, které je prý zpracováno v náznaku pohybového divadla.

Dasha a Noid jako milenci

V hlavních rolích se kromě Noida a Martina Písaříka představí Dasha v alternaci s Markétou Procházkovou. Dále pak diváci uvidí Jitku Schneiderovou, Kamila Střihavku, Martina Písaříka, Davida Krause, Ilonu Svobodovou anebo Natálii Grossovou.

 

Podívejte se na webové stránky: www.hdk.cz