Nový projekt, který mexická umělkyně žijící v Praze vytvořila spolu s bývalou uměleckou ředitelkou Pražského Quadriennale Sodjou Zupanc Lotker, zkoumá, v kolika realitách je možné existovat zároveň.

Za vším stojí babička

Ke vzniku představení Cristinu Maldonado inspirovala příhoda s její babičkou. „Jednou v noci mě babička vzbudila tím, jak přecházela po předsíni a něco si povídala. Ukazovala na zeď a popisovala zavěšené nádobí. Žádné tam ovšem nebylo. Rozhodla jsem se nevtahovat ji do svého, skutečného světa, ale zůstat v tom jejím, který vytahovala ze své minulosti. Jako bych se přiblížila tomu, kým kdysi byla,“ popisuje umělkyně.

Cristina Maldonado dodává, že Stereopresence je o pobývání mezi světy. „Jedním zde, v této skutečnosti, a souběžně v jiné, soukromé realitě. Je to život na průsečíku těchto skutečností.”

Nejednoznačné hranice

Projekt Stereopresence je inspirovaný raným videoartem, kombinuje performance a originální video-intervence. Jednotlivé vrstvy možných světů zkoumá pomocí jednoduchých projekčních pláten, kompaktních videokamer a dataprojektorů.

Představení ukáže nejednoznačné hranice mezi fyzickým a nemateriálním, skutečným a imaginárním, mezi tím, co je a není. Snaží se tak zachytit přítomnost, ve které se současně prolíná reálný svět s virtuálním.