V inscenaci nazvané Pohlavní životy siamských dvojčat s premiérou 9. dubna se představí herečka Zuzana Stivínová, která se po osmi letech vrací do divadelního světa. Po jejím boku se objeví mladá hvězda Národního divadla Pavla Beretová.

Autor Trainspottingu mění scénu

Irvine Welsh je českým čtenářům i filmovým divákům známý coby autor předlohy kultovního filmu Trainspotting, jehož druhý díl právě vstoupil do českých kin. Zatím poslední jeho kniha z roku 2016 se jmenuje Pohlavní životy siamských dvojčat.

Welsh zde nečekaně vyměňuje své typické prostředí šedivého skotského světa drogově závislých za slunečné Miami a vykresluje psychologicky zdařilý popis dvou žen, jejichž životy se náhodně propojí.

Kritika životního stylu

„Je možné, že lidi, kteří čekají typického Welshe, můžou být změnou překvapeni. Ale ta tvrdost a humor, které on v sobě má, není v Pohlavním příběhu siamských dvojčat o nic méně. Ba naopak,“ říká dramaturg Matěj Samec.

Autor v příběhu kritizuje USA a tamní životní styl, kdy půlka lidí je silně obézních, přesto se dál stravuje v nezdravých potravinových řetězcích, zatímco druhá půlka obyvatel je zdravým životním stylem a světem posiloven až obsesivně posedlá.

Zásadní je obsazení

Zásadním pro inscenaci byl výběr hereček pro role Leny a Lucy. „Chtěli jsme někoho, kdo dokáže obsáhnout tu strašnou vnitřní energii a sílu, kterou mají ty dvě  postavy,“ vysvětluje Matěj Samec. Proto od začátku usiloval o to, aby se v Divadle MeetFactory potkaly právě Zuzana Stivínová a Pavla Beretová, které tuto „podmínku“ splňují naprosto přesně.

Deáková již podruhé

Inscenaci připravuje Natália Deáková, umělecká šéfka Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, pro kterou bude tohle představení už druhé v Divadle MeetFactory. V loňském roce zde zinscenovala hru Hoří podle knihy íránské autorky Sudabeh Mohafez. 

 

Podívejte se na webové stránky: www.meetfactory.cz