Kdo z vás alespoň jednou nebyl „u koně“. Nejen Pražané, ale také turisté se zde denně zastavují. Je to místo, které bylo a je dějištěm nejrůznějších setkání, manifestací a státních piet.

Symbolika

„Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, nedej zahynouti nám ni budoucím.“ To je známý nápis, jenž je součástí tohoto sousoší, před kterým se odehrávaly naše dějiny. Například 28. října 1918 zde byla slovy listiny, kterou přečetl Alois Jirásek, vyhlášena československá státní samostatnost. V roce 1935 pak bylo datum 28. X. 1918 vsazeno do dlažby před sousoší.

Je to bezpochyby nejznámější sochařské dílo hlavního města. Autor Josef Václav Myslbek na něm pracoval více než třicet let. Spoluautory sousoší byli architekt Alois Dryák (architektonická úprava) a sochař Celda Klouček (ornamentální výzdoba).

Celý monument tvoří sousoší patronů české země. Vévodí jim nejvýznamnější z nich - svatý Václav. Na mohutném kvádrovém podstavci je umístěna vlastní jezdecká socha a kolem ní stojí významní čeští světci - sv. Prokop, sv. Anežka Česká, sv. Ludmila a sv. Vojtěch.

Odvážná konstrukce

Celou váhu pomníku (přibližně 4 – 4,5 tuny) nesou pouhé dva trny v nohou koně. Jakékoliv jejich narušení by mělo za následek nachýlení plastiky, přičemž změna těžiště by vedla k přetížení trnů, ohybu a pádu sochy.

Protože se stav povrchu žulového podstavce sv. Václava stále zhoršoval, nechala Galerie hlavního města Prahy udělat podrobný průzkum, který probíhal v letech 2016-2017. Odborníci pomocí stovek fotografií a laserového skenování vytvořili 3D model, který zcela věrně kopíruje originál a díky tomu bylo možné bez problémů prohlížet i těžko přístupné části sochy.

Výsledky průzkumu a restaurování budou představeny při veřejné prezentaci v Domě U Kamenného zvonu. A pokud jste zvědaví a zvídaví, budete mít možnost s týmem odborníků i diskutovat a pokládat jim nejrůznější otázky týkající se tohoto významného díla.