Knihoven je v Praze mnoho. Krom těch, které provozuje Městská knihovna, jsou tu také knihovny a čítárny různých institucí. Jednou z nejzajímavějších a rozhodně nejkrásněji umístěnou je čítárna Galerie hlavního města Prahy v Bílkově vile.

Základ fondu této prostorem nevelké knihovny tvoří katalogy a publikace reflektující tvorbu umělců, kteří mají přímé zastoupení ve sbírkách Galerie hlavního města Prahy, popřípadě autorů, kterým galerie uspořádala výstavu a vydala katalog. Čítárna ve svém archivu disponuje také rozsáhlým souborem časopisů, jež odebírala v letech 1985-2015. Velká část z nich dnes už nevychází, v čítárně tedy máte unikátní možnost se s nimi seznámit.

6 tisíc titulů

Čítárna návštěvníkům za 5 Kč na den nabízí možnost studovat rozsáhlé soubory časopisů o výtvarném umění, designu a architektuře, ale i katalogy z výstav a další odborné zdroje. Přímo v čítárně je fyzicky přes 1 400 titulů, celkově – protože knihovna má i externí sklad -  je však čtenářům k dispozici zhruba 6 tisíc knižních publikací a časopisů.

Počet titulů se mění, fond se neustále rozrůstá – např. díky publikační činnosti galerie a nákupům nových knih.

Bílek a vila

V souvislosti s umístěním v Bílkově vile je část fondu čítárny věnovaná osobnosti Františka Bílka. Kromě studovny je na vyžádání zpřístupněna specializovaná badatelna.

Návštěvu čítárny je příjemné spojit s návštěvou expozice věnované Františku Bílkovi, kde je kromě soch k vidění také původní vybavení vily.