Muchova Slovanská epopej byla loni k vidění v japonské metropoli Tokiu – a byl o ni mimořádný zájem. Podle časopisu The Art Newspaper šlo o třetí nejnavštěvovanější výstavu výtvarného umění na světě - vidělo ji 660 tisíc návštěvníků. 

Po Japonsku mohou monumentální plátna opět vidět i Pražané, a to na výstavě k výročí založení republiky.

Cyklus vznikal skoro dvacet let

Na Slovanské epopeji začal Alfons Mucha pracovat v roce 1910 po návratu z Ameriky, celý cyklus velkoformátových pláten dokončil v roce 1928, kdy dílo také věnoval hlavnímu městu Praze.

Vystaveno bylo poprvé v roce 1928 právě v Galerii hlavního města Prahy. Během okupace bylo dílo ukryto před fašisty, pak vystaveno na zámku v Moravském Krumlově. V roce 2017 byla Slovanská epopej zapůjčena do Tokia, odkud se v červnu téhož roku vrátila.

V Obecním domě 11 obrazů

Obecní dům je coby secesní klenot, na jehož výzdobě Mucha pracoval, pro výstavu velmi vhodný. Ale kapacita zdejších výstavních prostor pro všech dvacet monumentálních pláten nestačí. Proto zde bude vystaveno jen jedenáct obrazů menších rozměrů, které vesměs vznikly během první světové války a po ní, kdy byl Mucha nucen původní rozměry přizpůsobit omezeným dodávkám plátna z Belgie.

Plátna také zezadu

Tvůrci výstavy známá plátna představí trochu jinak – neobvyklá instalace umožní spatřit také jejich rub a přesvědčit se tak o pevnosti a stálosti plátna, které si Mucha promyšleně ke svému záměru vybral. Epopej je stále v dobré kondici a můžeme se z ní těšit i další století.

Výstava se koná  pod záštitou  primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové a radního hl. m. Prahy Jana Wolfa.