Až do půli srpna je v Galerii hlavního města Prahy k vidění výstava fotografií Josefa Sudka nazvaná Topografie sutin. Jde o díla, která slavný fotograf vytvořil po zmýleném náletu spojeneckých vojsk ze 14. února 1945.

Nálet, kdy Američané Prahu zaměnili za Drážďany, zasáhl především pražské Nové Město, kde byl nejvíce poškozenou památkou Emauzský klášter. Série fotografií z jeho sutin tvoří největší část Sudkova souboru zachycujícího poválečnou Prahu. Fotograf ale dokumentoval i pražské povstání.

K vidění poprvé

Vystavený Sudkův soubor, čítající v dochovaných negativech necelé čtyři stovky snímků, vznikl nejspíše na zakázku pro nakladatele Václava Poláčka. U něho posléze vyšel pouze v nekvalitním tiskovém provedení Pražského kalendáře 1946 s podtitulem Kulturní ztráty Prahy 1939–1945. Ten ale obsahoval pouze 53 fotek, výstava představuje i nepublikované snímky.

Vznikla unikátní mapa Sudkovy Prahy

A právě inspirován výstavou vznikl Sudek project, mapa Prahy z roku 1945, která zahrnuje místa, jež v daném roce Josef Sudek fotografoval. Kolektiv autorů toto své dílo představí 22. července v Domě fotografie.

Po seznámí s projektem bude následovat krátká prohlídka Sudkovy výstavy, po níž se uskuteční procházka po Sudkových lokacích v okolí Staroměstského náměstí.