Festival zahájí 21. listopadu skupina Vltava, která zahraje v Malostranské besedě a zároveň tak odstartuje své turné 2018/2019. Kapela pod vedením Roberta Nebřenského představí nové album nazvané Marx Engels Beatles.

Capella Mariana oživuje polyfonii

26. listopadu zazní v gotickém kostele svatého Martina ve zdi renesanční hudba v podání komorního souboru Capella Mariana. Soubor vznikl v roce 2008 a jako jeden z mála domácích vokálních těles se zaměřuje na uvádění pozapomenutých děl vrcholné vokální polyfonie z oblasti italské, vlámské či anglické renesance.

Členy jsou mezinárodně renomovaní pěvci, kteří pravidelně spolupracují se souborem Collegium Marianum a vystupují na prestižních evropských festivalech. Ansámbl působí pod uměleckým vedením Vojtěcha Semeráda, který po ukončení studií na Univerzitě Karlově v Praze absolvoval Conservatoire National Supérieur de Musique v Paříži.

Chorea pro celou rodinu

Další koncert je rodinný – v Městské knihovně vystoupí oblíbená Chorea Bohemica se svým vánočním programem, který připadne na první adventní neděli.

Pro milovníky středověkých chorálů je pak určen koncert v kostele u Salvátora. Zde v podání souboru Schola Gregoriana Pragensis s uměleckým vedoucím Davidem Ebenem zazní části unikátní vánoční liturgie z doby císaře Karla IV.

Folklor skotský i moravský

13. prosince vystoupí na tradičním předvánočním koncertě v Divadle Hybernia soubor Asonance, dvorní kapela festivalu Zimohraní. Asonance patří k uznávaným interpretům irských a skotských balad, tanců a instrumentálních skladeb jako jsou reel, jig nebo hornpipe, keltské melodie hraje již 43 let. 

Poprvé se na festivalu objeví moravský písničkář Tomáš Kočko. Ten vstoupil do povědomí širší veřejnosti s recitálem, ve kterém uvedl zhudebněnou poezii básníka píšícího v dialektu beskydských horalů - Ladislava Nezdařila. Zpopularizoval a pro mnohé objevil beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje. Druhou významnou částí repertoáru je původní ohlasová tvorba inspirovaná zbojnickou tématikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrášovi, legendárním hrdinovi beskydských hor.

Vánoční koncerty

23. prosince zahraje na tradičním vánočním koncertě v kostele u Salvátora Praga Camerata. Tento soubor vychází z tradic slavných Pražských komorních sólistů. Uvede Českou mši vánoční a výběr koled.  

Celý festival zakončí tříkrálové koncerty v divadle Hybernia, kde vystoupí Bratři Ebenové a Karel Plíhal.