Jedno z nejznámějších pražských divadel oslavilo v říjnu 2017 čtvrt století od svého založení. První představení se v Dejvickém divadle odehrálo 14. října 1992. Školní inscenaci hry Matěje Kopeckého Johanes doktor Faust tehdy uvedl nastupující herecký soubor, který do Dejvického divadla přišel během studia alternativního a loutkového divadla na DAMU pod vedením pedagoga a režiséra Jana Borny. Ten se stal v roce 1993 uměleckým šéfem.

Ve stejném roce udělilo Ministerstvo kultury ČR Dejvickému divadlu status profesionálního divadla. Původní herecký soubor působil v Dejvickém divadle čtyři sezony, pak odešel do Divadla v Dlouhé.

Hvězdný soubor

Poté přišel  soubor Miroslava Krobota a s ním postupně také silní herci: Klára Melíšková, Ivan Trojan, Lukáš Hlavica, David Novotný, Martin Myšička, Pavel Šimčík, Lenka Krobotová, Jaroslav Plesl, Tatiana Vilhelmová, Simona Babčáková, Martha Issová,  Hynek Čermák a zatím služebně i jinak nejmladší herečka Veronika Khek Kubařová, která nastoupila do angažmá na začátku roku 2015.

Od roku 2014 byl uměleckým šéfem divadla režisér Michal Vajdička, Miroslav Krobot zůstal v souboru jako herec. Od 1. ledna 2017 je uměleckým šéfem Dejvického divadla Martin Myšička.

Kultovní Černá díra

Městská knihovna v Praze připravila ve spolupráci s Dejvickým divadlem cyklus projekcí televizních záznamů tří z legendárních inscenací, které už dnes nejsou na repertoáru divadla, ale zásadním způsobem vytvářely jeho profil. A 9. ledna můžete vidět záznam hry režiséra Jiřího Havelky, která byla na repertoáru Dejvického divadla od roku 2007 až do roku 2013.

Inscenace Černá díra podle hry Doyla Doubta vznikala na základě „řízené improvizace“ interpretů, hrála si se schopnostmi a možnostmi lidského vnímání času a prostoru, reality a podvědomí. Kromě Ivana Trojana, Simony Babčákové, Marthy Issové či Kláry Melíškové v inscenaci hráli a improvizovali také hosté Jaroslav Plesl a Václav Neužil.