Co je vlastně booktubering? Vše začalo obyčejnými knižními blogy, které se k nám dostaly především z USA. A právě v Americe se také zrodil přechod od psané formy k podobě videí. Takovému typu blogování se říká vlogging (spojení slov video a blog) a ti, kteří videa o knihách točí, jsou booktubeři.

Zatímco za velkou louží a jinde v zahraničí se booktubeři realizují už několik let, u nás se tento trend zaznamenává zhruba poslední dva roky.

Audiovizuální recenze

V současné době je komunita booktuberů poměrně pestrá. Tvoří knižní recenze – sdělují své dojmy, komunikují se svými fanoušky, a tak zvyšují povědomí o knižní novince. A nakladatelství za to mnohé z nich napříště odmění dalšími recenzními výtisky, které se donedávna vydávaly pouze novinářům nebo literárním kritikům.

Do booktuberských vod se v posledních několika měsících připojila i některá knihkupectví či nakladatelské domy.

Knihovna půjčí třeba křesílka, plátno i stativy

Zdá se, že dynamický audiovizuální obsah booktuberů začíná být opravdu v kurzu. A tak se nadšence do literatury rozhodla podpořit i pražská Městská knihovna.

Takže pokud milujete knížky, s nadšením o nich hovoříte a také přemýšlíte, že byste zkusili stát se booktuberem, je nový koutek v Ústřední knihovně na Mariánském náměstím pro vás jak dělaný. Nejenže všude kolem vás budou regály s nepřeberným množstvím literatury, zapůjčí vám tu také třeba hrneček na čaj či kávu, křesílka i s polštáři, ale také světla, zelené klíčovací plátno nebo stativy. Jen kameru musíte mít vlastní. A také platný čtenářský průkaz!

27. března koutek pokřtí booktubeři Rozsek a Eclectic Guy, těšit se také můžete na besedu s Betkou Trojanovou z pořadu Re-Play a spisovatelem Pavlem Barešem, autorem bestselleru Projekt Kronos.