Knihovníci tento měsíc mladým čtenářům předkládají dílo vyprávějící mýty a legendy starých Řeků. A nejde jen o zajímavé čtení. Publikaci Bohové řecké mytologie od Manuely Adreani totiž doplňují i autorčiny nádherné ilustrace.

Na počátku věků panovala temnota

Řeckých bohů a polobohů je nespočet. A vyjmenovat je všechny, hádám, umí málokdo. I Manuela Adreani si pro svou knihu vybrala jen ty nejznámější. Než se ale čtenář s nimi a jejich nadpozemskými schopnostmi začne seznamovat, dozví se, jak vlastně došlo ke stvoření světa.

„Mytologie praví, že na počátku věků panovala jen temnota, temná propast. Neexistoval žádný vesmír ani rozměr: byl tu Chaos,“ popisuje autorka v úvodním mýtu. „V jistém okamžiku, nikdo neví kdy a proč, se zjevila Matka Země, Gaia. Opanovala většinu Chaosu a snažila se vnést pořádek do jeho prostoru tím, že stvořila Úranos – hvězdnou oblohu – a oddělila moře od světadílů, ze kterých pozvedla hory…,“ rozepisuje se o počátku věků.

Dvanáctka bohů

A pak už na řadu v jednotlivých kapitolách přijdou bohové, kteří světu vládli z vrcholu hory Olympus. Manuela Adreani příběhy o jejich jedinečném původu, schopnostech i slabostech předkládá zábavnou a čtivou formou, čtenáři se tudíž nad její knihou rozhodně nudit nebudou.

A se kterými bohy se seznámíte? Kniha vám jich nabídne dvanáct. Jako první to bude Zeus – nejvyšší bůh řecké mytologie, který ztělesňuje řád. Následuje jeho žena a ochránkyně manželství - krásná Héra, Poseidon – pán moří, jehož ruka dokáže vyvolat hrozivá zemětřesení, ale také zklidnit bouřlivé vody.

Nechybí mimo jiné ale ani bohyně lásky Afrodita, bůh světla, hudby a věštění Apollón, který je nejčastěji zobrazovaný jako mladý lukostřelec nebo hudebník se světlými vlasy a další.

A jaký úkol ještě v rámci listopadového Knížkohraní na čtenáře čeká? Tentokrát si mají, inspirováni knihou, vytvořit vlastní amforu.