Ve středu 5. září proběhne první setkání s bratry Senftovými, rodáky z malebné Stříbrné Skalice. Senftovi jsou tři – písničkář Jan a básníci Lukáš a Matěj. Ti ve svých verších zachycují pocity a dojmy z rodného kraje, jeho tvar i podzemní proudy, Lukáš se ale věnuje také publicistice. Jana zná folkové publikum pod pseudonymem Člověk krve.

Bratrské trio se také podílí na organizaci literárně-hudebního festivalu Návrší ve Stříbrné Skalici. A o tom všem bude v knihovně řeč - zazní verše i živá hudba.

Centrum má za úkol propagovat a spojovat

O týden později se koná Večer Českého Literární Centra, které vzniklo v loňském lednu, aby pomáhalo rozvíjet českou literaturu.

České literární centrum funguje v rámci české, evropské a světové knižní kultury jako partnerská instituce pro jednotlivce i organizace,  zastává roli aktivního propagátora české knižní kultury, je mediátorem mezi tvůrci, profesionály (překladateli, organizátory, literárními agenty, akademiky a pedagogy, knihovníky, nakladateli, redaktory, kulturními novináři atd.) a zájmovou veřejností.

O dalších detailech a práci Českého Literárního Centra bude v Městské knihovně hovořit vedoucí Centra Ondřej Buddeus.

Jihočeský autor se představí v Praze

Na zajímavé autorské čtení zve i pobočka Korunní, kde se 19. září můžete potkat s Jiřím Hájíčkem, spisovatelem z Českých Budějovic, bytostně spjatým s jižními Čechami. Tento dvojnásobný držitel ocenění Magnesia Litera za romány Selský baroko (2006) a Rybí krev (2013) zkoumá ve svých dílech právě příběhy lidí a krajiny jihočeského venkova.

Jeho tituly jsou sice specificky české, vyšly ale také v angličtině, italštině, maďarštině, chorvatštině, makedonštině, běloruštině, polštině a bulharštině. V září 2016 měl premiéru film natočený podle jeho knihy Zloději zelených koní.