Radkin Honzák u nás patří mezi nejznámější a nejzkušenější odborníky, který se psychiatrií zabývá více než pětapadesát let. A poznatky ze své praxe sepsal do nejedné knihy.

Na té poslední, která vyšla nedávno, spolupracoval se svým mladším bratrem Františkem Honzákem a jmenuje se Čas psychopatů. A právě tu uznávaný odborník během své přednášky v Městské knihovně představí.

Diagnóza psychopat neexistuje

Věděli jste, že diagnóza psychopat byla u nás zrušena? Prý proto, že tohle označení samotní psychopati vnímali dost hanlivě, cítili se za něj uraženi. Proto se začalo hovořit o „širokém spektru poruch osobnosti“.

I tak se lze s pojme psychopat setkat v médiích velmi často. A Radkin Honzák si dokonce myslí, že jeho odborná rehabilitace vůbec není od věci. Psychopatii jako odchylku od normálu lze podle něj totiž změřit a prokázat.

Psychopati vyčnívají z davu

Podle odborníků tvoří psychopati jedno procento populace. Čím se vyznačují? Jak říká pan Honzák, ti úspěšní vyčnívají z davu. Jsou charismatičtí, výřeční, sebejistí. V neposlední řadě dokáží druhé chytře zmanipulovat, ukecat.

Dalšími charakteristickými znaky pro ně je to, že nemají emoce, necítí výčitky a tím, že jim v mozku chybí některá propojení, tak prakticky postrádají strach. A také jsou impulsivní a rádi riskují.

V knize Čas psychopatů je problematika psychopatie popsána opravdu důsledně. A mimo jiné se v ní čtenář dozví i to, jaký je rozdíl mezi cvokem, raplem, bláznem či šílencem. Nebo proč je vhodné při kontaktu s psychopatem vzít nohy na ramena.

Psychopati mezi slavnými osobnostmi

Druhá část knihy se pak zabývá psychopaty v našich dějinách. Když se totiž podíváme do historie, tak psychopatie ji má hodně dlouhou. Procházela napříč kulturami a velmocemi, České země nevyjímaje. Třeba u nás je typickým příkladem psychopata Rudolf II., který měl podle Radkina Honzáka „bipolární poruchu štrejchlou paranoiou“.

Dnes prý nejvíce psychopatů najdeme mezi předsedy představenstva, právníky, obchodními zástupci, politiky, jsou ale i mezi chirurgy, šéfkuchaři a dokonce i novináři.

Přijďte si víc poslechnout do Ústřední knihovny na přednášku spojenou s prodejem knihy Čas psychopatů! A s koupí vstupenek neváhejte.