Výstava je přístupná až do 8. 1. 2017. Hlavní město Praha je jejím partnerem.

Od koloniální fauny po ikonické obrazy 20. století

Zatímco v počátcích umělci obdivují nový svět, jeho faunu a floru, později se věnují aktuálním událostem, milníkům, dějinným událostem i významným osobnostem. Každá grafika je tak uměleckým otiskem doby, reflektující vývoj americké společnosti od raného kolonialismu po popkulturní velmoc.

„Mnohá jména poloviny 20. století již české publikum dobře zná. Mnohdy ale neví, že slavní umělci jako Jackson Pollock nebo Alexander Calder tvořili i grafické listy,“ uvádí kurátorka výstavy Alena Volrábová.

„Na přehlídce amerického umění nemohou chybět ani ikony pop artu 60. let 20. století - Roy Lichtenstein, či Andy Warhol. Ale i další slavná jména jako Jasper Johns, Robert Rauschenberg, či Claes Oldenburg,“ dodává Alena Volrábová.

Výstava z washingtonské National Gallery of Art

Výstavu Národní galerii zapůjčila National Gallery of Art ve Washingtonu. Pro tu ji připravila kurátorská dvojice Amy Johnston a Judith Brodie. Zájemci o podrobnější exkurz do historie americké grafiky si mohou zakoupit katalog obsahující řadu textů od akademiků a kritiků. Další možností je využít komentovanou vycházku.

Výstavě Americká grafika tří století z National Gallery of Art ve Washingtonu byla udělena záštita Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze.