Návštěvníka vtáhne do období počátků filmu na konci 19. a v první třetině 20. století a přiblíží mu dobovou filmovou techniku i filmovou tvorbu. Pozornost je věnována vynálezům a objevům vedoucím ke vzniku kinematografie (chronofotografie, stroboskop, kinesiskop, mutoskop atd.), kočovným kinům i prvním stálým biografům (Empire Bio Co., Ponrepo, Illusion, Ponec atd.). Seznámíte se se zakladatelskými osobnostmi české kinematografie (Jan Kříženecký, Josef Šváb Malostranský, Otto Heller, Alois Jalovec ad.), které stály před i za kamerou, dozvíte se, jak se první filmy vyráběly a jak vypadaly nejstarší filmové ateliéry. Prezentovány jsou rovněž dílčí fenomény, jakými byl například legionářský film.

Generální ředitel NTM Karel Ksandr k výstavě uvádí: „Ve výstavě představíme skvosty z našich kinematografických sbírek, které nejsou běžně v muzeu k vidění. Například jednu z filmových kamer českého výrobce Josefa Šlechty z dvacátých let 20. století, sálový projektor francouzské firmy Gaumont, na kterém byly promítány na zámku Lány filmy prezidentu Masarykovi, nebo buřinku, hůlku a boty údajně používané Charlie Chaplinem v jeho groteskách.“

Český kinematograf. Zdroj: http://www.ntm.cz/Poprvé návštěvníci Národního technického muzea spatří oživlé chronofotografie od Étienna-Julese Mareye, díky nimž se na chvíli přenesou do Paříže na přelomu 19. a 20. století. Nebude chybět ani prezentace dalšího předchůdce kinematografie, Charlese-Émila Reynauda, tvůrce filmového pásu uchovávaného ve sbírkách NTM, který byl zapsán v loňském roce do prestižního světového registru dokumentárního dědictví Paměť světa UNESCO. Téměř v životní velikosti uvidí návštěvníci scénu z natáčení filmu Zlaté srdéčko z roku 1916 i kočovný kinematograf Aloise Boudy. Přímo ve výstavním sále se mohou filmoví fanoušci těšit na zajímavé hrané i dokumentární filmy z počátků kinematografie v českých zemích, a to včetně průkopnického filmu Erotikon.

Jednu z největších výstav Národního technického muzea letošního roku doprovodí katalog i odborná publikace zaměřená na sbírku kamer NTM z období do roku 1930. U příležitosti konání výstavy bude dne 20. října 2016 uspořádána konference, jejímž tématem budou rovněž počátky filmového průmyslu v českých zemích.