Ojedinělý cyklus nese název Úmysl a trochu náhoda a autorovým typickým způsobem zachycuje běžné i fantastické momenty ze života dramatika, spisovatele, disidenta a našeho prvního porevolučního prezidenta Václava Havla. I v této sérii Tomáš Císařovský tvoří svým osobitým rukopisem, který oživuje umění figurální malby a portrétu.

Obrazy z české historie

Tento nový havlovský cyklus svým způsobem navazuje na cyklus legionářský a masarykovský, kterými se Císařovský proslavil na konci 80. let, kdy se stal jednou z nejvýraznějších osobností nastupující postmoderní generace. A k české historii jako zdroji námětů se výtvarník vrací opakovaně. Předehru k obrazům s Havlem tak také na výstavě v Centru DOX tvoří několik autorových starších obrazů s představiteli země z doby monarchie, demokracie, nacismu i socialismu.

Od dětství po prezidenturu

Desetidílný cyklus s Václavem Havlem se vnitřně dělí na tři období: první představuje Havlovo mládí a jinošství, dále je tu spisovatelské a disidentské dění před listopadem 1989 a poté doba, kdy byl Václav Havel prezidentem. Desatero obrazů tak představuje pestrý výsek z Havlova života, od soukromých výjevů s Olgou Havlovou, až po disidentské či státnické momentky.

Rolling Stones, dalajláma i Hugo Haas

Ať už jde o setkání Václava Havla se skupinou Rolling Stones, kde prezident hraje s frontmanem Mickem Jaggrem dětskou hru přebíraná na pozadí hradeb Strahovského stadionu, nebo se setkává s buddhisticky oblečenou postavou, která může být dalajlámou, ale třeba i kambodžským králem, či na obraze z dětství, kde jedna z dvojic připomíná Huga Haase s Adinou Mandlovou, ale také nemusí, jde vždy o vrstvení významů a jistou uvolněnost pro divácké čtení obrazového příběhu.

Obrazy začaly vznikat těsně po Havlově smrti

První obraz začal Tomáš Císařovský malovat měsíc po smrti Václava Havla – v lednu 2012. „Cítil jsem, že skončila jedna epocha, že se ve společnosti cosi nezvratně láme. A nastal pro mě čas opět se dotknout podstatných událostí v české historii,“ vysvětluje autor. Celý cyklus pak zakončil v roce 2016.

 

Podívejte se na webové stránky: www.dox.cz