Generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr k výstavě říká: „Inspirováni stavitelskými počiny Karla IV. jsme v Národním technickém muzeu připravili exkurz do práce středověkých kameníků, tesařů, zedníků a dalších řemeslníků, kteří neměli zdaleka ‚prázdnou tvář', ale byli zcela reálnými, pracovitými lidmi, kteří za pomoci jednoduchých a přesto geniálních nástrojů a strojů vytvořili to, co dodnes stále obdivujeme - katedrálu sv. Víta, hrad Karlštejn nebo Karlův most či stavby Nového Města pražského."

Tři a půl kilometru novoměstských hradeb za 23 měsíců

Výstava v Národním technickém muzeu zachycuje atmosféru středověkého staveniště. Jejím hlavním tématem je stavba opevnění Nového Města pražského, důležité části města, protože bez hradeb, zajišťujících bezpečnost, by existence tehdejšího města nebyla možná. Hradba Nového Města byla dlouhá 3,5 km a byla postavena za 23 měsíců! Ve výstavním sále je vztyčena část rozestavěné hradby, která je postavena podle původní technologie a z autentického materiálu. Zmapována je zde celá technologie stavby a její fáze od lámání kamene, přes jeho zpracování, dopravu a samotnou stavbu hradby.

Repliky středověkých strojů

Před budovou muzea na návštěvníky čekají monumentální, ale funkční repliky velkých středověkých strojů. Středověké stavební stroje byly důmyslné ve své myšlence a jednoduché v provedení. Dřevěný jeřáb byl používán pro zdvihání těžších břemen, kamenných bloků a masivních trámů. Šlapací kolo, jehož pomocí se navíjelo lano jeřábu, je na lidský pohon. Dalším strojem je replika středověkého beranidla, které sloužilo k zatloukání kůlů (pilotů) do země. Takto se zpevňovaly břehy nebo zakládaly stavby v nestabilním terénu.

Dobové technologie i památky

Na stavbě hradby jsou dokumentována jednotlivá stavební řemesla. Výtvarné pojetí aranžovaných dílen je inspirováno zobrazeními z doby vrcholné gotiky a pomáhá přiblížit tehdejší život a práci tesařů, kameníků, zedníků a kovářů. Návštěvník si může osahat jednotlivé materiály a seznámit se s dobovými nástroji, jako jsou originály středověkých seker a řada dalších. Prezentovány jsou dobové technologie zpracování vápna a přípravy malty. Stavitelské úspěchy doby Karla IV. ve výstavě přibližují v neposlední řadě vzácné dobové předměty. Z fragmentů středověké brány z hradu Bečova je sestaven průchod, kterým procházejí návštěvníci, rozměrným a velmi cenným exponátem je gotický klenební svorník z chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Vystavena je část pískovcové okenní kružby z hradu Karlštejna, středověké cihlářské výrobky a další dobové unikáty. „Ačkoliv byla většina prací prováděna ručně, či s použitím jednoduchých mechanismů, vzniklo tak dílo, které nás dodnes ohromuje precizní organizací práce, znalostí materiálů a technologií a dovedností tehdejších řemeslníků," vysvětluje Jakub Chaloupka, zástupce autorského týmu.

Podívejte se na webové stránky www.ntm.cz